Hodges varuje před trvalou základnou USA v Polsku!

Podle něj může vyvolat trhlinu ve vztazích spojenců v Evropě a může být viděna jako provokace a porušení dohod ze strany Ruské federace.

Nedávno média uvedla, že Polsko nabídlo Spojeným státům nabídku naa trvalý pobyt americké obrněné divizi, a že je připraveno uhradit poplatky ve výši 1,5-2 miliardy dolarů.

„Takový krok by musel být přijat pouze v případě, že se mezi všemi našimi spojenci dosáhne shoda na tom, že se zvýší kontrolu a zlepší celková bezpečnostní situace NATO. To je nepravděpodobné –  a ne bez důvodu,“ vyjádřil svůj názor v článku nazvaném „Neumísťujte americkou základnu v Polsku” pro evropskou verzi publikace Politico.

„Mnozí z našich spojenců by považovali vytvoření americké vojenské základny v Polsku, a kdelokoliv jinde ve střední a východní Evropě, za zbytečnou provokaci. To by dalo Moskvě příležitost říci, že NATO je agresor a reagovat na to, aby chránila svoji svrchovanost,“ usoudil Hodges, který v letech 2014-17 velel americkým silám v Evropě.

„Někteří by to považovali za porušení základního aktu Ruska a NATO z roku 1997, který by byl „cestovní mapou“ spolupráce v oblasti bezpečnosti. Moskvou zcela určitě,” uvedl.

Podle generála ve výslužbě by to nebylo porušení s ohledem na vývoj na východě Ukrajiny, ale nepovažuje za rozumné podporovat politiku, která by „poháněla ruské obavy, ať už skutečné, nebo ne“.

„Tento krok může také vyvolat dodatečné napětí se spojenci, kteří se už s USa rozchází v tom, jak Washington odstoupil od jaderných dohod s Íránem a nově oznámenými cly v oblasti oceli a hliníku,” domnívá se bývalý generál.

(prvnizpravy.cz, foto: Youtube)

Přejít nahoru