Popírače evoluce Adnana Oktara zatkli. Má na svém kontě mučení i únos dětí

Ten už více než třicet let popírá evoluční teorii Charlese Darwina a tvrdí, že britský biolog může za světový terorismus. Nyní čelí desítkám obvinění ze sexuálního násilí, podvodů, mučení i založení zločineckého gangu.Turecký list Hürriyet píše, že Oktar skončil v rukou policie během rozsáhlé operace, při které strážci zákona ve středu prohledali domy v pěti tureckých provinciích a kromě známého televangelisty zadrželi i více než 230 jeho souvěrců.

Všichni jsou nyní podezřelí z desítek zločinů – ze sexuálního zneužívání dětí, sexuálního obtěžování i napadení, únosu dětí, věznění lidí, vydírání, politické a vojenské špionáže, podvodu při zneužití náboženství, praní peněz, porušení soukromí i padělání oficiálních dokumentů. Mezi obviněními je údajně i mučení, založení zločinecké organizace, pašování, daňové úniky, pomluvy, uplácení, násilí a porušování práv občanů na vzdělání a účast v politice. Kvůli kreacionistickému kultu se také podle policie turečtí muži nemohli zúčastnit povinného vojenského výcviku.

Samotného vůdce kultu, který je známý také pod jménem Harun Yahya,  policie dopadla ve středečních ranních hodinách v jeho domě na asijské straně Istanbulu, když se pokusil o útěk. Kromě něj si odvedla i jeho osobní stráž a zabavila v domě množství zbraní i obrněné vozy.

Guru tureckého kultu kreacionistů už více než třicet let tvrdí, že je evoluční teorie britského biologa 19. století Charlese Darwina lživá a že sám Darwin je zodpovědný za vznik světového terorismu. Učil totiž o souboji vyšších a nižších ras, čímž měl inspirovat nacisty i různé atentátníky.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru