Vláda odklepla nákup amerických stíhačiek F-16. Ondrejcsák: Posilní sa naše strategické partnerstvo s USA a definitívne nás odtrhne od závislosti od Ruska

Slovensko nakúpi stíhacie lietadlá F-16 Block 70/72 a v súvislosti s tým uzatvorí príslušné zmluvné vzťahy s vládou USA. V stredu o tom rozhodla vláda, ktorá akceptovala návrh ministra obrany SR Petra Gajdoša (SNS). O rozhodnutí vlády informovalo bez ďalších podrobností ministerstvo obrany.

Ministerstvo obrany SR na svojom profile na sociálnej sieti uviedlo, že ide o historický moment pre Slovensko. “Vláda dnes schválila obstaranie stíhacích lietadiel F-16, ktoré nahradia Mig-29. Doposiaľ najzásadnejšia modernizácia slovenských vzdušných síl výrazne zvýši úroveň ochrany nášho vzdušného priestoru a upevní náš postoj zodpovedného partnera v rámci NATO a EÚ.”

Milan Krajniak (Sme rodina) upozorňuje najmä na model financovania

“Stíhačky budeme používať desiatky rokov. Cenu však nezverejnili a navyše náklady na ich používanie kalkulujú iba na desať rokov. Čo bude potom, to nám je jedno? Im asi áno…,” uviedol na Facebooku prezidentský kandidát Krajniak.

Ondrejcsák: Základný princíp je odpútanie sa od ruskej materiálnej a technickej závislosti

Obstarávanie nadzvukových lietadiel dnes komentoval aj štátny tajomník rezortu obrany Róbert Ondrejcsák. Pri modernizácii nadzvukového letectva platia podľa neho tri základné princípy: odpútanie sa od ruskej materiálnej a technickej závislosti; dosiahnutie najlepšieho pomeru cena/kvalita; transparentné rozhodovanie vrátane komparácie spôsobilostí a služieb.

“V súčasnosti už bol nemysliteľný nákup nového ruského lietadla, alebo dlhodobé odkladanie rozhodnutia, čo by opäť len predĺžilo závislosť od Ruska,” uviedol nominant Mostu-Híd.

Pre TASR ďalej vysvetlil, že americká aj švédska ponuka sú veľmi kvalitné a dokážu splniť kritériá. “Otázkou je, ktoré lepšie. V tomto rozhodovaní sa spolieham na odbornú autoritu expertov, vrátane veliteľa letectva, ktorí hovoria, že spôsobilosti a využiteľnosť F-16 prevyšujú Gripen. Cenový rozdiel medzi ponukami je minimálny. Je dôležité, že realizácia projektu nemôže ohroziť náš hlavný záväzok voči NATO, čiže budovanie ťažkej mechanizovanej brigády.”

Pokračoval, že zavedenie F-16 bude mať zmysel, ak využijeme všetky spôsobilosti ktoré ponúka. Naše letectvo bude schopné zabezpečiť nie len airpolicing, ale sa zvýšia aj schopnosti vzdušného boja a air-to-ground spôsobilosti. Na to sa treba dlhodobo politicky aj mentálne pripraviť,” dodal.

Nákup podľa neho navyše posilní naše strategické partnerstvo s USA a definitívne odtrhne od strategickej závislosti od Ruska.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru