Švédska študentka sabotovala odlet, aby zabránila deportácii afganského nelegálneho migranta + VIDEO

Podľa švédskych médií išlo o plánovaný čin mladej Švédky-aktivistky. Elin Erssonová si najprv zistila, ktorým letom do Turecka má byť 52-ročný Afganec deportovaný a potom si kúpila letenku.

Pred odletom lietadla si odmietala sadnúť a požadovala, aby Afganca vyviedli. Celý protest naživo prenášala na Facebooku, kde jej video zhliadli tri milióny ľudí.

“Nechcem, aby tento muž prišiel o život len ​​preto, že nechcete zmeškať svoj let. Kým tohto človeka neodvedú, tak si jednoducho nesadnem,” vysvetľovala spolucestujúcim. “Robím všetko pre to, aby som mu zachránila život. Kým v lietadle niekto stojí, tak pilot nemôže vzlietnuť. Chcem len zabrániť deportácii, potom sa podriadim pravidlám. Je to úplne legálne a žiadneho zločinu som sa nedopustila,” povedala ďalej vo videu.

Zo strany niektorých pasažierov sa dočkala sympatií, iní jej nadávali. Jeden z cestujúcich sa jej dokonca pokúsil zobrať mobil. “Čo je pre vás dôležitejšie? Váš čas, alebo niečí život?”, opýtala sa ho študentka.

Posádka proti nej odmietla použiť silu a úrady nakoniec jej prianiu vyhoveli.

Keď Afganca vyvádzali z lietadla, pasažieri začali tlieskať. Palubu potom opustila aj Erssonová. Afganec je podľa Deutsche Welle v detencii a úrady ho chcú v najbližšej dobe deportovať. BBC uvádza, že pre študentku môže mať akcia právnu dohru, pretože cestujúci sú povinní poslúchať pokyny kapitána. Erssonovej hrozí pokuta alebo dokonca pol roka za mrežami.

Švédsko čakajú v septembri parlamentné voľby a deportácie neúspešných žiadateľov o azyl sú veľkou témou. V roku 2015, kedy v Európe vrcholila utečenecká kríza, požiadalo v bohatej škandinávskej krajine o azyl 163 000 utečencov. Dostať sa do Švédska je teraz ťažšie, imigračné úrady nahromadené žiadosti stále spracovávajú.

VIDEO zde:

https://www.facebook.com/elin.k.ersson/videos/10155723956991274/

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru