Soustava jako ze sci-fi, vzdálený pulsar obíhá čistý diamant 15x hmotnější než Země.

Představte si hmotu celého Slunce zmáčklou do koule o průměru 60 kilometrů. Vznikají za velmi dramatických okolností a právě ty brání pochopit výskyt planet v jejich blízkosti. Rodí se totiž během výbuchů supernov. Tyto exploze jsou ovšem tak silné, že každá planeta v blízkosti by se okamžitě vypařila. Najít planetu v blízkosti pulsaru po výbuchu supernovy, je jako přijít na místo zemětřesení o síle 9 stupňů a v epicentru najít nepoškozený obchod s porcelánem. Prostě to nedává smysl. Aby planeta odolala takovému výbuchu, musela by být složena z výjimečně tvrdého materiálu, ale z jakého?

Možnou odpověď našli astronomové v podobě planety u pulsaru v souhvězdí Hada. Planeta je 3000x větší než samotný pulsar, avšak největším překvapením pro vědce bylo její složení, čistý uhlík, ovšem při tomto tlaku může jít pouze o diamant. Diamant 5x větší a 15x hmotnější než Země. Jak taková planeta vznikla?

Vedci věří, že je jen jedno vysvětlení. Muselo jít původně o hvězdu podobnou našemu Slunci, která tvořila dvojhvězdu s mnohem větším sourozencem. Větší hvězdy spotřebovávají palivo rychleji a tak žijí kratší dobu a život zakončí výbuchem supernovy, jejímž pozůstatkem je pulsar. Sesterská hvězda výbuch přežila, za dalších pár miliard let i ona spotřebovala své palivo a vyhasla do podoby bílého trpaslíka. Přitažlivost pulsaru pak začala přitahovat ze svrchních vrstev bílého trpaslíka lehčí prvky jako je vodík a hélium. Nakonec z něj zbyly jen molekuly uhlíku, které hvězda během svého života vytvořila. Tlak v tělese byl tak vysoký, že uhlík zkrystalizoval a proměnil se v obří diamant.

Ukázalo se však, že tento vesmírný diamant nebude existovat příliš dlouho. Pulsar, ač je rozměrově daleko menším z této dvojice, má díky své hustotě podstatně větší gravitaci. A tou diamantovou planetu pomalu ale jistě přitahuje do záhuby. Působení obří gravitace pulsaru nakonec způsobí, že diamantová planeta bude roztrhána na kusy. To by stálo za to vidět, rozpad diamantu o velikosti deseti tisíc miliard miliard miliard karátů.

(nevsedni-svet.com, foto: Shutterstock)

 

Přejít nahoru