Šup zpátky s vámi. Matteo Salvini učinil zásadní krok k migrantům

Ačkoli nemalá část evropské veřejnosti i politiků volá po vracení zachráněných migrantů na Středozemním moři zpět k severním břehům Afriky, odkud se vydali na cestu do Evropy, v praxi nepůjde o příliš proveditelné řešení. Tento týden italská loď Asso 28 zachránila sto osm afrických migrantů od utonutí a dopravilo je zpět k libyjským břehům. Přestože záchranná operace stále mnoho peněz i úsilí, stala se terčem ostré kritiky.

OSN a španělská humanitární organizace Proactva Open Arms společně tvrdí, že italská loď nejspíš porušila mezinárodní právo. Oba subjekty shodně tvrdí, že k záchraně došlo v mezinárodních vodách a v takovém případě podle mezinárodního práva je není možné vrátit do místa, kde jsou ohroženy jejich životy. A právě Libye je považována OSN i Evropskou unií za zemi, kde hrozí migrantům nebezpečí.

Tvrzení španělské humanitární organizace podpořila také italská politička Nicola Fratoianni, která byla přítomna na palubě lodi Proactiva Open Arms. Naopak italské úřady tvrdí, že k „vylovení“ afrických migrantů došlo ještě v libyjských vodách a jejich záchrana byla plně koordinována s libyjskou pohraniční stráží. Toto tvrzení prozatím nebylo možné potvrdit také u libyjské strany, která se k celé záležitosti nevyjádřila.

Mluvčí Proactiva Open Arms Laura Lanuza si však trvá na svém a v médiích opakovaně potvrdila, že k záchranně afrických migrantů došlo v mezinárodních vodách, protože loď humanitární organizace byla nablízku a její členové si mohli vyslechnout komunikaci mezi italskou a libyjskou stranou. Mluvčí Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky byl ve svém komentáři zdrženlivější a řekl, že vyšetřování případu zatím probíhá. OSN však na svém Twitteru vyjádřila podezření, že italská loď pochybila.

Na celý incident reagoval také italský ministr vnitra Matteo Salvini. V jednom ze svých tweetů informoval, že italská pohraniční stráž zachránila v posledních dnech přes šest stovek migrantů. „Neziskovkám a obchodníkům s lidmi se hroutí byznys? Velmi dobře, protože my v tom budeme pokračovat,“ napsal Salvini nejprve v prvním tweetu. V následujícím komentáře potom vyloučil, že by do záchranné operace libyjské strany byla italská loď vůbec zapojena. „Něcotakového tvrdí jen neziskovky a špatně informovaní levicoví politici,“

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru