Starosta Los Angeles: K čemu povede „hloupá obchodní válka” s Čínou!

Místní orgány se obávají velkých ztrát pracovních míst a prudkého zpomalení ekonomického růstu na úroveň 0-1%, přičemž bez obchodních třenic by tento ukazatel mohl dosáhnout 5-6%, řekl starosta Los Angeles Eric Garcetti.

„Nepochybně zaznamenáme ztráty pracovních míst, zkrácená pracovní doby, významné snížení platu, a to je přesně to, jak se („obchodní válka „) odrazí na reálných lidech,“ řekl Garcetti v rozhovoru pro South China Morning Post v době nedávné návštěvy Hongkongu.

Podle něj hlavní obavy úřadů souvisí s očekáváním snížení obratu nákladů o 20% ve dvou hlavních přístavech státu Kalifornie – přístavu Los Angeles a přístavu Long Beach. Snížení objemu zboží povede k nutnému snížení počtu zaměstnanců přístavů. Podle předběžných odhadů může zaměstnání ztratit až 200 tisíc lidí.

„V Los Angeles budou rodiny, které nebudou schopné krmit své děti kvůli zkrácení pracovní doby v přístavech, pracovníci zabývající se výstavbou také přinesou domů malé částky peněz,” dodal Garcetti.

Los Angeles dnes je největším kontejnerovým přístavem Spojených států a první z hlediska obratu nákladní dopravy s Čínou, jen loni přístav manipuloval se zbožím v hodnotě 284 miliard dolarů, z čehož 145 miliard dolarů tvořil obchod s Čínou.
.
„Jsme zasaženi ztrátou čínských investic, ztrátou čínských turistů a studentů, a to není důvod říkat „OK“ hloupé obchodní válce, které jsme snad mohli zabránit,“poznamenal starosta.

Zavedení cel na čínskou ocel do značné míry ovlivnilo ceny i stavební plány ve městě, například orgány Los Angeles byly nuceny odložit výstavbu 15 linek pro autobusy a železniční dopravu.

Starosta zdůraznil, že pro řešení stávajících problémů by strany měly obnovit otevřený a upřímný dialog.

„Obchodní válka” mezi Čínou a Spojenými státy začala po 6. červnu tohoto roku, kdy vstoupily v platnost reciproční cla mezi oběma zeměmi. USA uložily 25% daň na dovoz 818 položek z Číny s celkovou sumou 34 miliard dolarů ročně. Jako protiopatření uložila Čína ke stejnému dni 25% daň na dovoz stejného objemu amerického zboží.
 

Donald Trump později oznámil, že je připraven uvalit clo na všechny čínské dovozy, pokud to bude nutné. Podle amerického Úřadu pro sčítání lidu v roce 2017 objem dovozu čínského zboží do USA činil 505,5 miliardy dolarů ve srovnání s 129,9 miliardami dolarů amerického vývozu do Číny.

 

Přičemž se tento hluboký spor zřejmě ještě prohloubí, neboť jak informovala agentura Bloomberg, USA zvažují zavedení 25% clá na čínské zboží v objemu 200 miliard dolarů.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

 

Přejít nahoru