Americká koalice evakuovala „vedení” IS ze syrské provincie!

Podle syrské agentury, koalice provedla výsadek blízko vesnice al-Murashida, kde je soustředěn IS, a evakuovala skupinu „činitelů“ v neznámém směru.

Spojené státy a její spojenci provádějí operaci proti Iráku  a Sýrii od roku 2014 a Sýrii a působí v Sýrii bez souhlasu vlády země. Rusko od roku 2015 provádí operaci proti teroristům na žádost Damašku.

Provincie Deir az Zour se nachází ve východní části Sýrie.

Město stejného jména bylo osvobozeno syrskou armádou od „Islámského státu“ v listopadu loňského roku. Deir az Zour zůstal posledním velkým opevněním teroristů v Sýrii. Od roku 2014 drželi militanti většinu města pod kontrolou. Pro IS měl Deir az Zour strategický význam, protože je blízko syrsko-irácké hranice, přes níž se volně pohybovaly jednotky teroristů včetně dodávek zbraní a munice.

Útok na Palmyru

Na začátku září militanti napadli postavení syrské armády 36 kilometrů jihovýchodně od Palmyry. Snažili se vyjít z oblasti vesnice Tanf, doplnila informaci RIA Novosti.

Dva militanti byli zabiti, další dva byli zajati a svědčili. Zejména sdělili, že v oblasti Palmyra musí provést řadu teroristických činů a zajistit průchod hlavních sil teroristů do města. Chtěli zabrat Palmyru během týdne.

Militanti patřili k gangu „Východních lvů”, jejichž počet se pohybuje okolo 500. Jejich výcvikový tábor se nacházel v oblasti El Tanf v blízkosti americké vojenské základny.

Jeden ze zajatých teroristů uvedl, že jejich skupina byla vycvičena mimo jiné instruktory ze Spojených států. Současně byly z americké základny dodány zbraně a střelivo.

(prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru