USA: Rusko porušuje námořní právo!

„Spojené státy odsuzují ruské ohrožení mezinárodní plavby v Azovském moři a Kerčském průlivu. Rusko zadrželo od dubna stovky obchodních lodí a zastavilo nejméně 16 lodí, které se snažily dosáhnout ukrajinských přístavů,“ prohlásila tisková mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová.

Ministerstvo se domnívá, že opatření Ruska narušují námořní tranzit a dále destabilizují  situaci na Ukrajině. Kromě toho ministerstvo zahraničí obvinilo Moskvu z porušování mezinárodních norem.

Kyjev obviňuje Moskvu za blokování svých lodí v přístavech a jejich majitelé utrpí ztráty. Zároveň náměstek ukrajinského ministra zahraničních věcí uvedl, že ruští pohraničníci porušují protokol při kontrole ukrajinských lodí v Azovském  moři.

President Petro Porošenko vyzval  Ministerstvo zahraničních věcí, aby předložilo návrhy na vyřešení situace s Ruskem při plavbě v Azovském moři.

Krymská pohraniční služba oznámila, že kontroly zahraničních námořních lodí se konají v souladu s mezinárodním právem .

Na jaře ukrajinští pohraničníci zadrželi krymskou loď “Nord” v Azovském moři pod vlajkou Ruska. Všech deset členů posádky mají ruské pasy, ale v Kyjevě tvrdí, že je považují za občany Ukrajiny.

Krym obvinil Kyjev z pokrytectví ve vztahu k námořníkům lodi “Nord”

Dvěma námořníkům  se podařilo vrátit na Krym přes Bělorusko, sedm bylo zadrženo při letu do Minska.

Kapitán lodi byl obviněn z “porušení řádu vstupu na dočasně obsazené území Ukrajiny a odchodu z něj s cílem poškodit zájmy státu”, čelí až pěti letům vězení.

Současně Rusko souhlasí s výměnou posádky „Nord“ za námořníky ukrajinské lodi YMK-0041, která byla zadržena poblíž krymského pobřeží kvůli porušení hranic.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru