Focus: Rusko a Turecko už plánují poválečný pořádek v Sýrii

Je pravděpodobné, že Rusko a Turecko prosadí svůj vliv v Sýrii  a nechají  vojáky tam i po skončení ozbrojeného konfliktu, píše německý časopis Focus.

Občanská válka v Sýrii trvá již sedm let, ale brzy padne poslední  bašta rebelů v Idlib pod údery ruského letectví a syrských sil, píše Focus. Německá vláda je sice  znepokojena situací v Sýrii, ale rozhodnutí o účasti armády ještě nepadlo.

Berlín dává přednost tomu, aby nezasahoval do vojenského konfliktu na Středním východě a v pondělí německá vláda opět ponechala otevřenou otázku, o zapojení Bundeswehru v případě chemických útoků v Idlibu.

 

“Samozřejmě, že německá vláda udržuje kontakt s partnery a spojenci,” řekl Steffen Seibert, tiskový mluvčí spolkové vlády. Přestože ještě nebylo učiněno žádné konečné rozhodnutí,  nakonec může dojít k situaci, kdy bude  nutná účast Bundeswehru, zdůraznil Seibert.

Havní hráči v Sýrii již bojují za poválečné uspořádání v regionu. Je zřejmé, že Asad nebude svržen. Je ale nepravděpodobné, že by dosáhl úplné diktatury a to z důvodu, že Rusko a Turecko jsou příliš zapojené do ozbrojeného konfliktu v tomto regionu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce, aby se zabránilo vzniku kurdského státu v jižní části své země, která je domovem mnoha Kurdů, kteří mohou chtít odtržení tohoto území z Turecka. Alespoň z tohoto důvodu má Erdogan zájem o udržení svých vojsk v Sýrii i po skončení ozbrojeného konfliktu.

Spojené státy mají  v severovýchodní Sýrii  dva tisíce vojáků na podporu kurdské milice, a není jasné, zda nakonec Donald Trump stáhne vojáky z regionu. Pokud se tak nestane, Erdogan jistě nestáhne své jednotky.

Rusko podporovalo syrskou vládu po mnoho let, ale po skončení války se Asad bude velmi obtížné zbavovat jejich vojenské přítomnosti. Poskytnutím vojenské pomoci Sýrii, Rusku zaručuje, že má určitá práva v regionu a může aktivně zasahovat do záležitostí země, vysílá jednotky a výzbroj, aniž by byly pod kontrolou syrské vlády.

Je pravděpodobné, že Asad a po ukončení války bude potřebovat ruskou podporu pro udržení vlastní moci – finančně i vojensky.

Nyní zůstává Assdova síla po celém pobřeží Středozemního moře neomezená a pouze Idlib poblíž Rakki stále není zcela pod kontrolou syrské vlády. Je pravděpodobné, že Asad znovu získá svůj vliv i v tomto regionu, uvádí Focus.

Podle Focus Online má německá vláda důvody k omezení  své přítomnosti – koneckonců zásah Západu může vést k obnovení války. Pravděpodobně je to jeden z důvodů, proč německá vláda dává přednost tomu, aby nepřijímala nevratná rozhodnutí.

(prvnizpravy.cz, foto: RFE/RL)

Přejít nahoru