Norský Barnevernet slaví historický úspěch. Nově bude odebírat rodičům plošně všechny narozené děti. A to i se zpětnou platnosti do roku 1940 (humor)

Norští zákonodárci souhlasili s tím, že děti patří státu a nikoli těm, kdo je zplodili a přivedli na svět. „Jsme šťastni, že jsem konečně dosáhli svého. Bude to tak nejlepší pro Barnevernet,“ neskrýval své dojetí šéf „Oddělení pro násilné odebírání“ Sven Jonsson.

Na poslední chvíli se ještě podařilo nejsilnějším politickém subjektu v zemí prosadit, že účinky nového zákona vstoupí v platnost i zpětně. Barnevernet tak bude moci odebírat rodičům nejenom všechny v budoucnu narozené děti, ale i děti, které se již narodily. Podle původního návrhu mělo jít o děti narozené od roku 1900 a výše, ale proti se postavila Strana norských hrobníků. Nakonec se podařilo najít kompromis v podobě roku 1940. Norská vláda současně vyvlastnila tisíce budov a pozemků, kde budou zřízeny a postaveny ubytovací prostory pro odebrané děti.

Zákon vstoupil v platnost okamžitě a jen několik minut poté začaly jednotky Barnevernetu zabavovat vedle pozemků a budov také samotné děti. Některé z nich byly velmi překvapené a zprvu nechápaly, o co jde. „Takže teď už nejsem dítě svých rodičů a musím se z domova důchodců přestěhovat do ubytovacích prostor Barnevernetu?,“ dotazoval se viditelně dezorientovaný Lasse Šůs, který za dva týdny oslaví své pětasedmdesáté narozeniny. Chvályhodně pozitivní však byly reakce mnoha rodičů, jejichž děti se narodily až v posledních letech. Pro většinu z nich je nový zákon motivací pro další plození.

„Na toto rozhodnutí jsme čekali několik let. Už dlouho s manželem pozorujeme, že nejsme schopni dát našim ratolestem to, co potřebují. Kolikrát jsme na Barnevernet volali a přímo je prosili o odebrání naši dětí,“ říká pětatřicetiletá matka tří dětí s tím, že se společně s manželem rozhodli, že budou plodit děti pro Barnevernet až do jejích sedmdesáti pěti let. „Když jde o dobrou věc, musí jít přírodní zákony stranou. Dali jsme si závazek, že budeme plodit děti ještě čtyřicet let. Jako výraz poděkování Barnevernetu, že se o naši zemi tak stará a dělá nám dobré jméno v zahraničí,“

Do norského Osla jsme tentokrát poslali Anju Al-Shaabatovou. „Lidé si rozhodnutí svých zákonodárců vzali k srdci a radostně se množí přímo v ulicích. Každý otec od rodiny chce získat pověst úderníka a zajistit Barnevernetu co největší počet děti. Jsem tu jen pár hodin, ale už jsem sama stačila dvakrát porodit poté, co mě obskočili čtyři místní úderníci. Barnevernetu jsem slavnostně předala dvě krásné lidské bytosti a jsem pyšná rovněž na to, že jsem byla zároveň odebrána svým rodičům. Barnevernet se tak stane i mým domovem, kde budu žít a rodit,“

(eportal.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru