Salvini: Merkelová léta podceňovala riziko sociálních konfliktů!

V rozhovoru s Deutsche Welle uvedl, že souhlasí s návrhem německé kancléřky na rozdělení uprchlíků po celé Evropě. Angela Merkelová však v průběhu let podceňovala riziko sociálních konfliktů a současný nárůst pravice v Německu je způsob, jakým Němci vyjadřují nespokojenost s předchozími rozhodnutími vlády.

Italský ministr vnitra a šéf pravicové „Ligy” Matteo Salvini v rozhovoru pro Deutsche Welle uvedl, že byl velmi spokojen s prvními sto dny vládnutí. Jeho odpovědnost zahrnuje bezpečnost, migraci a veřejný pořádek a v tomto ohledu byly prý dosaženy vynikající výsledky. Na podzim představí nová vláda plán zaměstnanosti, daní a důchodů, zaměřený na nový směr, změny a hospodářský růst.

Nová italská vláda je podle Salviniho svobodná a nezávislá na nadnárodních koncernech, velkých investorech či bankéřích, a to jak na mezinárodní, tak na evropské úrovni. „Nebojíme se. Italská ekonomika je zdravá. Italské podniky jsou zdravé,” ujišťuje ministr. Podle něj budou ekonomické reformy poskytovat odpovědi na všechny otázky, které mohou mít na jeho vládu trhy a významní hráči v této oblasti.

Matteo Salvini popřel prohlášení novináře, že předseda vlády Giuseppe Conte je v politické aréně téměř neviditelný. Vysvětlil, že Conte je muž jiného charakteru, takže vzniká tento dojem. Avšak italský premiér navštívil Donalda Trumpa, zúčastnil se evropských summitů a cestoval do Číny. Přes rozdíl v postojích a rolích jsou ministři Itálie společně dobrým týmem, prohlásil Salvini.

V rozhovoru s Deutsche Wellem upozornil politik na to, že je často označován za chuligána, ale ve skutečnosti se vždy pokouší vyargumentovat svoji pozici, diskutovat a klást otázky. Pokud jde o dublinské nařízení o otázkách migrujících osob a operaci Sofia ohledně boje proti nelegálnímu obchodu s uprchlíky, Itálie předkládá své návrhy a očekává reakci ostatních zúčastněných stran.

Samozřejmě chce zastavit porud uprchlíků do země, přiznal Salvini. V loňském roce, až do srpna, do Evropy přišlo 100 000 lidí, ale EU nic neudělala nebo udělala jen velmi málo. V letošním roce přišlo již 20 tisíc lidí a EU stále ještě dělá málo, trval na svém italský ministr. Sám stále vede dialog s EU, avšak v poslední době Itálie také jedná s takovými zeměmi, které nejsou členy EU, jako je Albánie, Srbsko a Černá Hora.

Jak Matteo Salvini zdůraznil, snaží se dosáhnout lepších výsledků ve vztazích se všemi stranami. Maďarský premiér Viktor Orbán například mluví o ochraně evropských hranic, o ochraně migrantů ve svých zemích původu a o investicích do Afriky a Salvini s ním souhlasí. Angela Merkelová navrhuje šíření uprchlíků po celé Evropě a v této budoucnosti může italský ministr vnitra tuto pozici podpořit. Jeho rozhodnutí bude záviset na tom, jakým způsobem se může pomoci lidem, aby nemuseli opouštět své domovské země. „Měli bychom spíše investovat 500 milionů eur do Afriky. Pokud se podíváte na tento názor, myslím si, že oba státy, Německo a Maďarsko mají v některých ohledech pravdu,” uvedl italský politik.

Na žádost novinářů také komentoval vystoupení pravice a AdGs v Chemnitzu. Podle Salviniho „Angela Merkelová v posledních letech podceňovala riziko sociálních konfliktů, když tvrdila, že v Německu je místo pro tyto stovky tisíc lidí.”V tomto ohledu italský ministr připomněl, co se stalo na Silvestra v Kolíně nebo v jiných městech. Přesto je si jist, že problémy by neměly být řešeny násilím. „Násilí vyvolává nové násilí, ale německá vláda tento problém roky podceňuje,” řekl Salvini. „Vzestup „Alternativ pro Německo” je na to jasnou reakcí. To je odpověď, kterou se mnozí nespokojeni Němci pokusili vyjádřit. “

Politik dále vyjádřil důvěru, že nová italská vláda bude pevně zakotvena v moci, pokud bude sledovat plnění povinností, které jí ukládají obyvatelé Itálie. Řekl, že řídit Itálii není vždy snadné. Je to velká země a vláda se musí vyrovnávat s obtížnými problémy. Současně Salvini připustil, že už byl otráven sedět v opozici, a proto je rád, že se konečně podílí na rozhodovacím procesu o tom, co se děje v jeho zemi, napsaly Deutsche Welle.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)
 

Přejít nahoru