Slavná loď Aquarius, která vytahovala z moře migranty a vozila je do Evropy, dostala stopku. Zde je důvod

Loď Aquarius, kterou společně provozovaly nezisková organizace Lékaři bez hranic a SOS Mediterranee, křižovala celé měsíce po Středozemním moři a vytahovala z moře běžence, kteří se snažili dostat z Afriky do Evropské unie. Křižovala i u libyjských břehů. V poslední době operovala pod označením Aquarius 2.

Podle agentury Reuters se teď loď na nějaký čas zastaví a nevyloví z moře jediného migranta plujícího v člunu na moři mezi Afrikou a Evropou. Plula totiž pod panamskou vlajkou, ale tamní úřady teď rozhodly, že posádce toto právo odeberou. Dokud posádka nenajde jiný stát, který by jí podal pomocnou ruku, loď musí stát v některém z přístavů. O odebrání vlajky prý jednala Panama s Itálií. Řím prý velmi tlačil na to, aby loď definitivně zastavila svou práci. Italský ministr vnitra Matteo Salvini však odmítl, že by italský kabinet měl se zastavením lodi cokoli společného.

Posádku prý údajná intervence italské vlády šokovala. Ačkoli Salvini angažmá Itálie v zastavení lodi popírá, dal také najevo, že bez ohledu na to, zda Aquarius 2 ještě najde nějakou zemi, pod jejíž vlajkou bude moct operovat, italské přístavy jí zůstanou navždy uzavřeny.

(parlamentnilisty.cz, foto: AP)

Přejít nahoru