Další švýcarský region je jednoznačně proti nošení burky

Proti nošení burek na veřejnosti hlasovalo drtivé množství občanů, dvě třetiny hlasujících, 67%, hlasovalo pro zákaz nošení burky na veřejnosti.

Region  St. Gallen je nyní druhým regionem ve Švýcarsku, kde se hlasovalo pro zákaz nošení burky a dalších „pokrývek“ obličeje. Toto hlasování ve Švýcarsku přichází v době, kdy Evropané se čím dál tím více zajímají o měnící se tvář a kulturu svých domovů.

Regionální parlament v loňském roce schválil zákon, který říká, že každá osoba, která není veřejně známá a má zakrytý obličej, tak představuje bezpečnostní riziko. Opozice ze strany Zelené strany a mladí socialisté prosadili referendum, které vedlo k tomu, že 67% většina se vyjádřila pro zákaz.

Vláda Švýcarské konfederace  se v loňském roce postavila proti celostátnímu rozhodnutí o  volbě oblečení pro obličej s tím, že o tom mají rozhodnout jednotlivé regiony. Populistické skupiny s tímto rozhodnutím nesouhlasí a získávají podporu a podpisy.

Švýcarská lidová strana shromáždila 100 000 podpisů pro referendum, které se očekává v příštím roce o celostátním zákazu obličejových oděvů.

Veřejné mínění se stále mění, ale švýcarští občané nyní hlasovali už ve dvou regionech pro zákaz zakrývání obličeje.

Švýcarský politický systém se vyznačuje zejména intenzivním kantonalismem. Každý kanton má svou nezaměnitelnou identitu jazykovou a náboženskou a federalismus má jednoznačně ve vnímání obyvatel nižší význam.

 

V sousedním Rakousku platí od 1.10.2017 zákaz nošení burek a nikábů v úřadech a na veřejných místech. Od 1.8.2018 platí stejný zákaz v Dánsku.

 

V roce 2016 zákon zakazující zahalování tváře na veřejných místech, jako jsou školy, nemocnice a hromadná doprava, přijali nizozemští poslanci. Podobné zákony byly rovněž přijaty v Bulharsku a v některých švýcarských regionech.

 

Prvním evropským státem, který vydal zákon zakazující nošení závojů a šátků zahalujících obličej na veřejnosti byla v dubnu 2011 Francie. V roce 2016 se tam pak začaly objevovat talé zákazy nošení burkin, tedy plavek, kterými muslimské ženy zahalují prakticky celé tělo včetně vlasů. V některých městech to ale soud zrušil.

 

Druhou zemí, v níž je zakázáno na veřejných místech nosit závoje či šátky zahalující zcela či z velké části postavu, se v polovině roku 2011 stala Belgie.

(prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru