Oči je nutno správně vyživovat. Poradíme, jak na to

Oči pro své správné fungování potřebují dostatečnou a kvalitní výživu. Obzvláště pokud je zatěžujeme:

dlouhodobou jednostrannou aktivitou
klimatizací a prašným prostředím
umělým osvětlením a různými druhy záření
dlouhodobým stresem
vysokou emoční zátěží a myšlenkovými vzorci způsobující úzkost, strach a negativní postoje
Díky správné výživě dokážeme předejít řadě onemocnění očí či tak můžeme podpořit jejich léčbu. Jedná se například o zelený zákal, šedý zákal, krátkozrakost, makulární degeneraci sítnice či  syndrom kancelářského oka.

Oči potřebují stravu bohatou především na vitamín A, C a E
Základem správné stravy pro zrak je především vysoký obsah přírodních antioxidantů a rostlinných pigmentů. Antioxidanty totiž chrání oči před degenerativními procesy způsobené volnými radikály a před oxidačním stresem. Pomocí nich lze snížit riziko změn sítnice, které souvisejí s rostoucím věkem. Značné množství přírodních antioxidantů nalezneme například v cibuli, česneku, červené řepě, rajčatech, lesních a zahradních plodech.

Mezi důležité antioxidanty, které naše oči potřebují, patří například vitamín A. Tělo si ho vyrábí z betakarotenu, který se řadí mezi karotenoidy. Dalšími karotenoidy jsou například lutein a zeaxantin, které napomáhají snižovat stárnutí buněk oční čočky a chrání sítnici oka před působením ultrafialového záření. Lutein a zeaxantin najdeme především v tmavě zelené zelenině jako je špenát, kapusta a další listová zelenina.

Camu Camu jako nejsilnější zdroj vitaminu C
Dalším silným antioxidantem je vitamín C, který v kombinaci se zinkem chrání zrak před volnými radikály a pomáhá udržovat jeho normální stav. Nejsilnějším zdrojem přírodního vitaminu C na světě je ovoce Camu Camu. Stejně tak kombinace vitamínu E se selenem výrazně podpoří kvalitu našeho zraku. Skvělým zdrojem těchto vitamínů a minerálů je kustovnice čínská.

Kustovnice čínská, nebo-li goji, je zdrojem mnoha látek, které zásadně ovlivňují kvalitu zraku. Goji je tradiční čínskou medicínou považována za jednu ze základních potravin, které pomáhají ke správnému fungování celého lidského těla. Goji lze konzumovat samostatně, jako součást pokrmů či jako čaj.

Goji obsahuje i další silný antioxidant a tím je karotenoid lykopen. Lykopen najdeme také v červeném ovoci a zelenině, jako jsou například rajčata, grepy či melouny. Neméně důležité jsou i flavonoidy. Ty chrání naše oči před volnými radikály a vyskytují se nejvíce v zeleném čaji a bobulovitém ovoci jako jsou borůvky, brusinky či černý rybíz.

Pro správnou regeneraci očí a snížení degenerativních procesů je vhodné konzumovat dostatek omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin. Ty spolu s karotenoidy, flavonoidy, vitamíny A, C, E a dalšími biologicky aktivními látkami, najdeme například v rakytníkovém oleji.

Dále tyto nenasycené mastné kyseliny získáme z vajec z volného a ekologického chovu, z extra panenského olivového oleje či z ořechů. Co se týče vajec, tak jsou pro oči velice kvalitním zdrojem sloučenin s obsahem síry, dále luteinu a lecitinu. Síru obsahuje i již zmíněný česnek a cibule.Kromě správné výživy nám pomůže i pobyt na sluníčku a cvičení
Vhodná strava včetně vhodných doplňků stravy nám zajistí dostatečný přísun potřebných živin a látek. Co se týče doplňků stravy, tak je vhodné si vybírat takové, které obsahují správné kombinace látek. Jedině tak pak dokáží zásadně podpořit funkce zraku a zpomalit či zastavit jeho opotřebení.

Abychom se však z důležitých živin zbytečně nevyčerpávali, tak je vhodné ve stravě omezit rafinované cukry, pasterizované mléčné výrobky, bílou mouku, rafinované margaríny, nadměrné množství kávy, soli, alkoholu, aj. Zároveň bychom neměli zapomínat na pravidelný pitný režim, který nám zásadně pomáhá s odplavováním nečistot a snižuje vysychání očí.

Dále je vhodné pro správné fungování očí pobývat co nejvíce venku. Přirozené světlo totiž oči nezatěžuje, na rozdíl od světla umělého. A taky je důležité dodržovat pravidelné přestávky při práci, která oči přetěžuje a kompenzovat ji vhodným cvičením.

(energiezivota.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru