Pellegrini o situácii na Ukrajine: Toto nie sú dobré správy. Ondrejcsák: “Snáď to prebudí tých, čo snívajú o priateľstve s Ruskom”

“Toto nie sú dobré správy.” Premiér si úprimne želá, a myslí si, že hovorí v mene každého občana, aby sa vyhrotená situácia upokojila. Nikto si podľa neho neželá ozbrojený konflikt a dodal, že na diplomatickej úrovni je potrebné urobiť všetko pre zachovanie pokoja v Európe.

K napadnutiu ukrajinských lodí v Azovskom mori sa vyjadril aj prezident Andrej Kiska. Ten považuje zvyšovanie napätia na okupovanom Kryme a v Azovskom mori za neakceptovateľné. Podľa prezidenta je nevyhnutné zastaviť eskaláciu, zdržať sa agresívnych krokov a upokojiť situáciu.

Slovenská republika neuznáva nelegálnu anexiu Krymu a podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach, pripomenul. To pripomenul aj rezort zahraničia, ktorý vyzýva Ruskú federáciu na umožnenie voľného prístupu cez Kerčský prieliv a k ukrajinským prístavom na pobreží Azovského mora v súlade s medzinárodným právom.

Slovensko zároveň vyzýva Kyjev aj Kremeľ k rozvahe s cieľom vyhnúť sa ďalšiemu vyhroteniu napätia. “Kroky vedúce k eskalácii napätia na anektovanom Kryme, v Azovskom a Čiernom mori porušujú zvrchovanosť Ukrajiny a podrývajú bezpečnosť a stabilitu v širšom regióne,” píše sa ďalej vo vyhlásení s tým, že Slovenská republika v januári 2019 preberá predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a citlivo vníma konflikt medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou.

 

Na situáciu reagoval aj štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák (Most-Híd). Rusko podľa neho otvoreným útokom na ukrajinské lode dramaticky eskaluje konflikt s Ukrajinou

“Po ilegálnej anexii Krymu a vojenských operáciách na východe Ukrajiny tým vojna získava novú dimenziu. Snáď to prebudí do reality aj tých, ktorí stále snívajú o večnom priateľstve s Moskvou či o budovaní ´mostov´ medzi východom a západom.Mimochodom, most nad Kerčským prielivom, v blízkosti ktorého sa agresívne kroky odohrali, bol tiež postavený v rozpore s medzinárodným právom,” uviedol na svojom facebookovom profile Ondrejcsák.

Na útok reagovali aj opozičné strany SaS a OKS, pričom útok odsúdili, vyzvali Moskvu na ospravedlnenie sa Ukrajine a uviedli, že tento akt ruskej agresie iba potvrdzuje, že neexistuje žiadny dôvod na rozmrazenie sankcií, ktoré voči putinovskému Rusku prijala Európska únia.

Agresiu odsúdilo aj hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a pripomenulo, že Ukrajina je pre Slovensko strategický partner, pričom jej stabilita, rozvoj a územná celistvosť je naším dôležitým záujmom. Zároveň upozornili, že SR doposiaľ nemá aktualizovanú Bezpečnostnú ani Obrannú stratégiu, v ktorej sa Rusko spomína ako bezpečnostná hrozba.

Situácia v Kerčskom prielive sa vyostrila, keď sa cezeň snažili preplávať tri ukrajinské lode plaviace sa z Odesy na pobreží Čierneho mora do Mariupoľa na pobreží Azovského mora a zaútočilo na ne ruské námorníctvo. Rusko tvrdí, že prieliv dočasne uzatvorilo, ale Ukrajinci túto dočasnú uzáveru nerešpektovali.

Do jedného ukrajinského remorkéra narazila ruská loď a poškodila mu motor, na dva ukrajinské delové člny Rusi strieľali a všetky tri lode nakoniec zadržali. Podľa ukrajinských vojenských predstaviteľov Rusi zadržali 23 námorníkov, pričom šesť pri incidente utrpelo zranenia, dvaja z nich vážne. Ruská tajná služba FSB tvrdí, že zranenia utrpeli traja ľudia.

Incident zvýšil napätie, ktoré sa medzi krajinami vystupňovalo po pripojení sa Krymu k Rusku v roku 2014 a podpore separatistických povstalcov na východe Ukrajiny. Obe krajiny sa navzájom obviňujú z nedeľňajšieho incidentu. Ukrajinskí poslanci budú dnes v tejto súvislosti hlasovať o vyhlásení stanného práva. Na deeskaláciu napätia vyzvali Moskvu a Kyjev viacerí predstavitelia medzinárodnej komunity vrátane Severoatlantickej aliancie (NATO) či Európskej únie.

(hlavnespravy.sk, foto: archiv)

Přejít nahoru