Vzbura proti Lajčákovi? Niektorí poslanci SMERu odmietajú Globálny pakt OSN o migrácii

Nominant SMERu Miroslav Lajčák je spolutvorcom Globálneho paktu OSN o migrácii, takže sa ani nemožno čudovať, že sa ho za každú cenu snaží presadiť.

“Globálny pakt OSN o migrácii je politický dokument, ktorý členské krajiny do ničoho nenúti. Formulovanie migračnej politiky ostáva suverénnym právom každého štátu. Dokument sa však snaží krajinám pomôcť eliminovať negatívne a posilniť pozitívne stránky migrácie.” Vyhlásil Lajčák, ktorý zároveň vyzval na konštruktívnu diskusiu bez dezinformácií.

“Môžeme sa o tom dokumente rozprávať, koľko chceme, ale rozprávajme sa o tom, čo v ňom je a čo je jeho zmyslom, a nie nejaké nezmysly, že sa tým zaväzujeme, že prijmeme x migrantov a že im budeme platiť x stoviek eur mesačne. Nič nie je ďalej od pravdy ako takéto bludy, ktoré niektorí ľudia aktívne šíria,” uviedol Lajčák, podľa ktorého sa v dokumente nepíše, že migrácia je ľudské právo, ani to, že nie je rozdiel medzi legálnou a nelegálnou migráciou.

Mnohí politici na Slovensku si však nemyslia, že je to len neškodný dokument, ktorý nemusíme dodržiavať. Napríklad podľa predsedu strany SaS Richarda Sulíka je Globálny pakt OSN o migrácii nebezpečný dokument a opozičná SaS je zásadne proti tomu, aby ho Slovensko podpísalo.

Podľa SaS dokument stiera rozdiely medzi legálnou a nelegálnou migráciou, vidia v tom aj odkazy Maďarsku, myslia si, že ide proti záujmom celej Európskej únie a mohol by sťažiť boj proti pašeráctvu.

Okrem opozičných politických strán sa proti tomuto nebezpečnému paktu postavila aj vládna strana SNS. Tá navrhuje, aby po rokovaní s koaličnými partnermi a dohode prijala Národná rada SR uznesenie, ktorým Slovenská republika odmietne pristúpenie ku Globálnemu paktu OSN, resp. odmietne súhlas s týmto paktom.

Najnovšie sa ukázalo, že aj v strane SMER-SD sú poslanci, ktorí odmietajú tento Lajčákom presadzovaný pakt. Jedná sa konkrétne o poslanca Ľuboša Blahu a Janu Vaľovú.

Blaha na sociálnej sieti napísal: “ODPOR VOČI MIGRAČNÉMU KOMPAKTU

Priatelia, cítim ten odpor a nenecháva ma ľahostajným, tomu verte. Ľudia majú globalizácie plné zuby. Cítia, že štáty strácajú kontrolu a chcú tomu zabrániť. Či už v ekonomike, v sociálnych veciach, v geopolitike alebo v migrácii.

Rozumiem týmto obavám a čítam, čo píšete. Čítam, čo píšu ľavicové autority ako profesor Jan Keller. Počúvam argumenty z Česka a ďalších krajín V4, počúvam argumenty z Rakúska či zo Švajčiarska… A verte, že mám vlastný názor, ktorý korešponduje s obavami ľudí.

Nebojte sa, robím, čo sa dá. Zatiaľ potichu. Lebo tak je to teraz užitočnejšie, aby sa veci pohli správnym smerom.

Čo môžem povedať nahlas, to je to, že pre mňa vždy bude prioritou chrániť ľudí pred globalizáciou. Pred globálnym kapitálom, pred veľmocenskou politikou, pred nespravodlivosťou globalizácie, pred stratou suverenity v oblasti migrácie,” zakončil Blaha.

Proti Globálnemu paktu sa postavila aj poslankyňa SMERu a dosluhujúca primátorka Humenného Jana Vaľová. V relácii rádia Slobodný vysielačpovedala: ” Ja som osobne za to, aby si každá krajina mohla rozhodovať sama o tých migrantoch. Môj osobný názor je, že tak, ako to urobilo Rakúsko, ako to urobilo Poľsko, že by sme to mali zamietnuť. ”

Zdá sa teda, že ani v strane SMER-SD nie sú všetci poslanci v tomto jednotní a je dosť možné, že sa mnohí z nich vzbúria proti nebezpečnej liberálnej politike ministra Lajčáka.

(hlavnespravy.sk, foto: European Western Balkans)

Přejít nahoru