NPR: „Celé rodiny byly vymazány” po leteckých útocích USA v Sýrii!

Rok po ukončení vojenské kampaně pod záštitou Washingtonu proti ISIS se v sutinách Rakky ještě nacházejí těla civilistů. Podle záchranářů je již jasné, že i přes údaje Bílého domu zemřelo civilistů mnohem víc, než militantů.

Na rohu přeplněné ulice v Rakce vykopával rypadlo trosky budov zničených leteckým úderem. Očití svědci si zakryli ústa a nosy před prachech a zápachem mrtvol těl, kteří zemřeli pod troskami.

Na další ulici tři záchranáři vytáhli z částečně zhrouceného domu dvě kostry dětí. V celém městě lidé zakopávají velké množství těl v bývalém veřejném parku Rakky, který se změnil v hromadný hrob.

„Rakka si tuto destrukci nezasloužila,” řekl Jasir al-Kamis, který je vedoucím týmu pro reakci na mimořádné situace. „Samozřejmě, chápeme, že to je osud města, protože to bylo centrum ISIS, ale doufali jsme, že počet zabitých civilistů bude menší.”

Rok po ukončení vojenské kampaně pod vedením USA proti ISIS v Rakce, Kamisův tým stále rozebírá rozvaliny po válce. Tato tragická denní práce ukazuje, že počet mrtvých civilistů je mnohem vyšší, než Spojené státy, které vedly koalici proti ISIS, počítaly.

Záchranáři pečlivě zaznamenávají všechny své nálezy do seznamu, které byl předveden korespondentům National Public Radio. Podle údajů z těchto seznamů se stalo zřejmým, že v důsledku útoku bylo zabito více civilistů než militantů ISIL a většina civilistů byla zabita americkými leteckými útoky.

Koalice pod vedením USA proti ISIL potvrdila 104 neúmyslných civilních obětí v důsledku koaličních útoků na Rakku; koalice také vyšetřuje další případy, řekl mluvčí koalice plukovník Shaun Ryan na National Public Radio.

Ryan dodal: „Nové údaje poskytované každý měsíc týmu pro sběr o ztrátách mezi civilním obyvatelstvaem od mnoha zdrojů naznačují, že se počet obětí pravděpodobně zvýší.”

Pracovníci v Rakce však odhadují, že skutečné číslo je mnohem, mnohem větší – a je v tisících.

Od ledna odhalil záchranný tým více než 2 600 těl. Po identifikaci jednotlivců odborníci zjistili, že většina mrtvých byla civilními obyvateli, a že byli zabiti v důsledku koaličních leteckých úderů během bitvy o Rakku od června do října 2017.

Takzvaná skupina Rapid Response Group je částečně financována Spojenými státy. Přibližně 37 lidí pracuje po mnoho hodin a za malý poplatek (někteří jsou dobrovolníci). Ti prohlašují, že jejich práce se zpomaluje kvůli nedostatku těžkého vybavení, které je nutné, aby se mohli dostat k tělům.

Vzhledem k tomu, že je ještě více těl pod troskami, záchranáři věří, že bude trvat další rok, než město vyčistí od mrtvých.

Rakka byla centrem ISIS, samozvaného kalifátu téměř čtyři roky poté, co militantní skupina obsadila město v roce 2014. Útok na Rakku americkou koalicí začal po několika letech boje s extremistickými skupinami v Iráku a různých částech Sýrie.

Během své prezidentské kampaně Donald Trump slíbil, že vybombarduje ISIS „do pekla”.

Po jeho inauguraci v lednu analýzy konfliktu prokázaly nárůst počtu amerických leteckých úderů i počtu civilistů zabitých v důsledku těchto útoků. Podle určitých tvrzení prezident údajně odevzdal armádě právo rozhodovat o provádění hlavních bombardování, takže velitelé v terénu měli během bitvy snazší.

V květnu roku 2017 oznámil ministr obrany James Mattis společnosti CBS News, že Spojené státy urychlují a zintenzivňují kampaň proti ISIS a dodal: „Už jsme se přešli z intenzivní války do vyhlazovací války.”

V Rakce se akutně projevují účinky „války na zničení”.

Podle neziskové organizace Airwars, nezávislého výzkumného týmu, které sleduje konflikty proti ISIS v Iráku a Sýrii, Spojené státy provedly 95% všech leteckých úderů a všech dělostřeleckých útoků na Rakku. Velká Británie a Francie se také podílely na ofenzívě.

Údaje poskytnuté velením ozbrojených sil USA skupině Airwars ukázaly, že za více než čtyři měsíce koalice použila nejméně 21 000 leteckých úderů a dělostřelectva při útoku na město.

„Celé rodiny byly vymazány z povrchu země”

Ke konci vojenské kampaně se Rakkaa stala pouští z betonu; bombardování zničilo její obytný prostor, zhroutily se školy a nemocnice. Z výzkumu OSN bylo zjištěno, že asi 80% města, které bylo kdysi domovem více než 220 000 lidí, bylo poškozeno nebo zničeno.

Mnoho obyvatel tvrdí, že při leteckých útocích ztratili blízké.

Muhannad Tadfi, 41 let, pochoval svou matku, bratra, snachu a sedm neteří a synovce.„Deset lidí,” říká, “letadlo přiletělo dovnitř a zaútočilo na dům a pětpodlažní budova jim padla na hlavu.”

41letý Muhannad Tadfi nedávno pohřbil svoji matku, bratra, snacha a sedm neteří a synovce. “Deset lidí,” říká, „letadlo přiletělo a udeřilo na dům a pětpodlažní budova jim spadla na hlavu.”

Tadfi říká, že jeho bratr Latouf předpokládal, že bude příliš obtížné a nebezpečné pro jeho rodinu odejít. „ISIS zabil všechny, kteří se pokoušeli utéct. V žádném případě nemohla naše diabetická matka normálně chodit a bylo by velmi obtížné ji přesunout, protože mosty z města byly zničeny.“

Rodina zůstala v suterénu, protože válka venku nadále zuřila. Syrské demokratické síly a americká armáda se blížily k blízkým oblastem a rodina si myslela, že bojovníci SDS brzy oblast od ISIS.

5. září 2017, okamžitě poté, co muezzin v nedaleké mešitě oznámil konec polední modlitby, byla budova, ve které byla rodina Tadfiho umístěna, zasažena leteckým útokem. Další bratr, Raed Tadfi, se vypravil pro inzulín pro matku. Na schodech ho našel Latufa mrtvého, za ním zhroutila budova.
O několik dní později bojovníci SDS získali kontrolu nad oblastí. Tadfi řekl, že on a jeho bratr požádali milici o povolení vstoupit do domu. „Prosím, pod troskami jsou děti. Děti mého bratra, malé děti. Možná, že jeden z nich je stále naživu!” připomněl Tadfi požadavek na milici.

Ale bylo jim řečeno, že tato oblast je pro civilisty příliš nebezpečná. Teprve o tři měsíce později Tadfi konečně dokázal dostat své milované z trosek. Najal si nákladní vůz a vzal těla, která, jak  uvedl, zakopal vlastními rukama.

Příběh Tadfiho je jedním z případů, které zaznamenaly Donatella Roverová, hlavní poradkyně pro krizovou reakci Amnesty International, která minulý rok strávila ve městě Rakka. Sbírá svědectví a vyhodnocuje škody na budovách během války jako součást probíhajícího vyšetřování, které určí, kolik civilistů skutečně zemřelo během koaličních útoků.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru