Rusi zajali ukrajinských námorníkov, ukrajinská armáda sa mobilizuje

Nie je vylúčená ani možnosť, že Ukrajinci sa chystajú most poškodiť, aktivitu ukrajinských bojových lodí však načas pribrzdili ruské bojové vrtuľníky Kamov Ka-52, ktoré kryli ruské pohraničné lode. Tie bránili ukrajinským bojovým lodiam preniknúť do blízkosti mosta

Bližšie informácie o nasadení Ka-52 priniesol ruský portál K-politika. Vrtuľníky Ka-52 kryli zo vzduchu ruské pohraničné lode, ruské bojové letectvo bolo takisto v plnej pohotovosti. Ruské bojové vrtuľníky umravnili na čas ukrajinské bojové lode a po incidente včera medzi 13:12 – 13:42 sa znova obnovila načas normálna prevádzka.

Ukrajinci sa však rozhodli pokračovať v ďalších provokáciách. Velitelia malých ukrajinských bojových lodí Berdjansk, Nikopol a Jana Kapu dostali príkaz preniknúť z ukrajinských teritorálnych vôd k mostu. Preto okamžite za hranicou 12 míľ od pobrežia prenikli na palubu ukrajinských bojových lodí príslušníci ruského Specnazu a ukrajinské posádky zajali. Jedna z ruských bojových lodí dokonca včera vrazila do ukrajinského člna, keď mu križovala plavebnú dráhu

V súvislosti s ukrajinskými provokáciami v Kerčenskom prielive zvolal Porošenko vojenský kabinet, kde bude americký poradca Kurt Volker Ukrajincom udeľovať ďalšie príkazy.

Portál IN24 uviedol bližšie informácie o celom incidente s obsadením ukrajinskej lode. Ruské lode ostreľovali ukrajinské bojové člny okamžite po tom, ako Ukrajinci opustili pásmo 12 míľ od pobrežia, ktoré má právo Ukrajina kontrolovať. Podľa Ukrajincov Rusi komunikovali s ukrajinskými vojenskými námorníkmi veľmi ultimatívnym tónom a zajatie ukrajinských vojenských námorníkov považujú Ukrajinci za neprijateľné.

Portál RusVesna dnes ráno informoval o tom, že ukrajinské bojové sily sú privedené do stavu plnej bojovej pohotovosti a ukrajinské vojenské jednotky posilnili kontrolu hranice s Ruskom. Ukrajinci sa zároveň rozhodli obmedziť vjazd niektorých ruských občanov na ukrajinské územie a Ukrajina uvažuje o zavedení výnimočného stavu.

Celé vyhrotenie situácie nesie americký rukopis, Američania sa pripravujú na novú vlnu sankcií voči Rusku. Porošenko a spol. navyše potrebujú odviesť pozornosť od katastrofálnej ekonomickej situácie, Ukrajinci majú značné problémy aj s vykurovacou sezónou 2018/2019. Američania sa snažia vyhrotením situácie prinútiť Európu zaujať protiruský kurz. Proamerické politické elity v EÚ už totiž narážajú na svoje limity, odpor voči USA v EÚ neustále silnie.

Portál Vzgljad dnes ráno priniesol informáciu, že pri námornom incidente v Kerčskom prielive, kde sa do akcie dostal aj ruský Specnaz, boli podľa slov ukrajinského politika Borisa Babina (poradca Porošenka pre Krym) zranení 6 ukrajinskí vojaci, spolu 20 Ukrajincov sa nachádza v ruskom zajatí. Ukrajinci už začali mohutne ostreľovať pozície doneckých a luhanských vojsk, pred ruským veľvyslanectvom v Kyjeve sa zhromažďuje dav.

(hlavnespravy.sk, foto: Youtube, video: Youtube)

Přejít nahoru