USA otestovaly největší konvenční bomby na světě. Podívejte se na + VIDEO

Server Popular Mechanics upozornil na video z testu na americké střelnici, při kterém „neviditelný“ bombardér B-2 svrhne hned dvě největší bomby, které má Pentagon k dispozici. Přinejmenším pokud tedy pomineme jaderné zbraně.

Takzvané „Massive Ordnance Penetrator“, neboli zkráceně MOP, byly navrženy pro ničení silně fortifikovaných podzemních objektů. Jak už název napovídá, jsou uzpůsobeny tak, aby byly extrémně průrazné a mohly tak zasáhnout i zařízení ukrytá hluboko podzemí.

„Masivní průrazná munice (MOP) je zbraňový systém zkonstruovaný tak, aby mohl plnit obtížné mise a zničit zbraně hromadného ničení protivníka, které se nacházejí v dobře chráněných zařízeních,“ cituje web Armádní noviny mluvčího Pentagonu.

Video zachycuje start americké bombardéru B-2 Spirit z Whitemanovy letecké základny v Missouri. Právě na ní je dislokovány flotila těchto strategických bombardérů, které jsou určeny pro dálkové mise. V průběhu videa pak posádka stroje natankuje a nad zkušební střelnicí obě bomby shodí.

Massive Ordnance Penetrator, nebo také GBU-57, jsou vůbec nevětšími konvenčními bombami. Podle webu Popular Mechanics mohou prorazit až 60metrovou vrstvou zpevněného betonu. Váží více jak 13 tun a obsahují téměř 3 tuny výbušnin. Bomby jsou vybaveny naváděcím systémem GPS, díky kterému mohou zasáhnout přesně svůj cíl.

 

(eurozpravy.cz, foto: Youtube)

Přejít nahoru