Bránice: Jak ji začít používat, a posílit tak své zdraví

Bránice se nachází na pomezí mezi hrudním košem a břichem. Svou polohou odděluje orgány hrudníku a břicha. Většinu dýchací práce zajišťuje právě ona. Avšak nezajišťuje jen správné dýchání. Je velice důležitá i z toho ohledu, že plní funkci stabilizačního svalu pro bederní páteř.

Bránice se nachází ve středu těla. Tímto umístěním při dýchání masíruje vnitřní orgány a navozuje tak relaxační a uvolňující pocit. Stačí, kdy člověka něco tlačí v břiše či se více nají a zkusí dýchat do břicha. Už tento pohyb mu pomůže lépe potravu strávit a ulevit si.

Pokud správně dýcháme a tudíž využíváme při dýchání bránici, tak se nám vzduch v plicích dokáže celý vyměnit. Zvýší se tak okysličení celého těla.  Každá buňka našeho těla potřebuje ke správnému fungování kyslík. Pokud ho mají, tak správně prospívají, množí se a regenerují.

Správné dýchání ovlivňuje naši pohodu a zdravé držení těla
Že dýcháme správně, poznáme tak, že dýcháme do břicha. Díky tomuto dýchání se nám břicho vyklene ven. Většina z nás však do břicha nedýchá. Často díky rychlému stylu života a stresu dýcháme mělce, krátce a především do hrudníku. Tímto dlouhodobým způsobem dýchání pak přetěžujeme svaly v okolí krku a prsní svaly.

Tyto přetížené svaly se pak zkracují a narušují tak i správné držení těla. Ramena se nám vychýlí nahoru, dopředu a hrudník se tak nemůže dostatečně při dýchání otevírat. S tím se pojí i  problém kulatých zad. Dojde k tomu, že se nedostatečně využívají plíce, bránice se díky nedostatečnému používání oslabí a tím se i oslabují svaly, které s bránicí kooperují.  Oslabené svaly pak přináší další oslabené fungování bránice.

Posilovat tedy tzv. brániční dýchání a dát vydechnout svalům horní části hrudníku je na místě. Horní dýchací svaly se správně mají zapojit až při velké zátěži, kdy již nestačíme pomalu a plynule dýchat nosem. Avšak to my často šidíme a na dýchání se nikterak nesoustředíme.

Funkce bránice lze posilovat a rozvíjet správným cvičením
Dýchání do břicha prospívá našemu zdraví. Naše tělo pak funguje jak má a stále je mu dopřáván pocit relaxace. Díky dýchaní do břicha dochází ke kvalitnímu dýchání a k osvěžení celého těla novým přívalem kyslíku.

Na posílení funkce bránice existuje řada cvičení. Jedná se o dechová cvičení, která jsou založena na pomalém dýchání, které provádíme zhluboka. Základem je hluboký nádech nosem a pozvolné vydechnutí. Vydechnutí je přitom delší než nádech. Během provádění tohoto cvičení a trénování břišního dýchání dech nezadržujeme. Snažíme se plynule přecházet z jedné fáze do druhé.

Dýcháme v klidu a potichu. Křečovité a hlučné dýchání nás jen zbytečně vyčerpává. Tímto způsobem správně aktivujeme bránici a tím i posilujeme hluboký stabilizační systém našeho těla. Dochází tak k lepší aktivaci a relaxaci všech svalů, které se v oblasti břicha vyskytují. Břišním dýcháním se aktivují i svaly pánevního dna.

Tímto aktivováním bránice tělo začne využívat plnou kapacitu plic. Maximalizuje se tak okysličení a prokrvení těla. Naše svaly pak mohou lépe fungovat, méně zatěžujeme srdce, dochází  k lepšímu trávení i hubnutí. Brániční dýchání pomáhá snižovat krevní tlak a riziko srdečních chorob. Svou podstatou zklidňuje mysl, zlepšuje kvalitu spánku a pomáhá zvládat stres.

Díky posilování bránice se tak můžeme vyhnout i zdravotním komplikacím jako je třeba brániční kýla. Nejtypičtější je, že se břišní část jícnu a část žaludku vytáhne do hrudníku. Může pak docházet k tomu, že se obsah žaludku bude dostávat vysoko do jícnu a hrtanu. Výsledkem jsou pak opakující se záněty dýchacích cest. Tyto komplikace nejvíce ohrožují lidi, trpící obezitou, zácpou nebo ty, co při cvičení přetěžují břišní lis.

(energiezivota.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru