První snímek odvrácené strany Měsíce. Jeho barva je hnědá, nikoli šedivá

Čínská lunární sonda Čchang-e 4 poslala na Zemi první snímky odvrácené strany Měsíce. Je překvapivé, že v místě přistání nejsou žádné impozantní krátery – zde je jen holá kamenitá pustina a mělké impaktní útvary. Zajímavé ale je, že na rozdíl od NASA, jejíž barevné snímky nám povrch Měsíce prezentují výhradně v šedé barvě, čínské fotografie ukazují, že tento povrch je ve skutečnosti hnědý. To už víme díky předchozí čínské sondě Nefritový králík, která na Měsíci přistála v roce 2013. Ostatně potvrzovali to i astronauti, kteří na něm pobývali v rámci programu Apollo na přelomu 60. a 70. let minulého století. Podle Eugena Cernana a Toma Stafforda je toto těleso místy světle hnědé, někde má narezavělou barvu a na některých místech až čokoládově hnědou.

Čínská lunární sonda s robotickým vozítkem dosedla v Aitkenově pánvi u lunárního jižního pólu 3. ledna 2019. Vzhledem k tomu, že přistála na straně Měsíce, která je trvale odvrácena od Země, není možná přímá komunikace s pozemským řídícím střediskem. Spojení udržuje satelit, který Čína vyslala na oběžnou dráhu kolem takzvaného libračního centra L2 (Lagrangeův bod L2) v soustavě Země-Měsíc již v květnu 2018.

Odvrácená strana Měsíce je poměrně neprobádaná. Žádná sonda ani průzkumný modul tam dosud nepřistály. Tato oblast na satelitu Země je hornatá, zvlněná a posetá krátery, na rozdíl od opačné strany, kde jsou i rovinaté oblasti vhodné pro přistání.

(procproto.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru