Merkelová

Rafaj pri pohľade na záber Merkelovej uprostred lídrov Vyšehrádu: “Protektorátny dohľad?”

Kým napríklad podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič v štvrtkovej diskusii kandidátov na prezidenta (Viac v článku) povedal, že Slovenská republika je v zahraničí vnímaná veľmi pozitívne, čoho dôkazom má byť aj štvrtkový summit V4 za účasti nemeckej kancelárky. “Angela Merkelová by azda nešla do krajiny spájanej s nejakými problémami. Je to ocenenie, že hráme naozaj dôležitú úlohu.” Vyzval médiá, aby pomohli vytvárať lepší obraz o EÚ, lebo často je vraj ťažké dostať na verejnosť pozitívne príbehy.

Šéf Inštitútu národnej politiky Rafael Rafaj však na sociálnej sieti vyjadril odlišný postoj. Pýta sa či nejde o protektorátny dohľad líderského štátu EÚ nad V4…

“Merkelová – klin medzi Vyšehradskou štvorkou? Ukáže sa. Skôr symbolické stretnutie,” uviedol Rafaj.

Najlepšie podľa neho médiám odpovedal jednoznačne český premiér Babiš. “Vyškolil najmä premúdrelú nemeckú novinárku o dotáciách do poľnohospodárstva, ktoré by sa mohli aj zrušiť… A Západ by asi skolaboval.”

“Tiež fakt, že 50 miliárd eur odchádza ročne na Západ v podobe dividend z V-4 je silný argument na prebudenie sa zo sna liberálov aj slniečkárov, ktorí do rozpočtu EÚ presadili namiesto kohéznych (rozvojových) fondov akési angažované školenia, prednášky a workshopy… no hrôza!”

Podľa Rafaja, asi to potrebujú na preškolenie migrantov a preplatenie nezamestnanosti zo spoločných zdrojov. “Ďakujeme, neprosíme! Nám to platí Soros a my zo štátneho.”

“Aj poľský premiér dobre bránil svoju krajinu a vyškolil Nemku, že u nich po zjednotení Nemecka ostalo v súdnictve 30% komunistických sudcov, kým v Poľsku 100% sudcov. Jednoducho stačí byť sebavedomý. Nie sme už protektorát… hoci vtieravé reči o priateľstve s Nemeckom zaváňali rétorikou 40. rokov, ale minulého storočia, ” podotkol Rafaj na margo niektorých vyhlásení napríklad slovenského premiéra.

https://www.facebook.com/rafael.rafaj.9/posts/2046715658747038

(zdroj: hlavnespravy.sk, foto: archiv)

Přejít nahoru