Clintonová: Odstoupení USA od INF je pěkným dárkem Putinovi!

„Domnívám se však, že to je dárek Putinovi, když se Spojené státy stáhnou ze smlouvy INF, aniž by donutili Putina k odpovědnosti za její porušování. Zdá se mi, že všichni jsou přesvědčeni o tom, že od doby Obamovy administrace Rusko nejen vyvinulo střely středního doletu, ale také je nasadilo,“  je přesvědčená Hillary Clintonová, bývalá ministryně zahraničí.

„Když k tomu dojde, k ukončení smlouvy z doby Reagana, tak se domnívám, že ale musí být zachována veřejná diplomacie. Máme plno fotografií a dalších důkazů o porušování smlouvy. A museli jsme jednat srozumitelně, takže nejen Američanům, ale také Rusům, Evropanům a všem ostatním, kteří jsou zasaženi, bylo jasné, že Rusko se vyhýbá plnění závazků vyplývajících z INF. A také potřebujeme okamžité jednání s cílem vymezit vše, co známe, a začít postup, který by Rusy přivedl zpět do rámce smlouvy,“ pokračuje Clintonová.

„Namísto toho však od smlouvy odstupujeme a Putin říká, že Rusko bude pokračovat a vyrobí další zbraně. Víme, že jim to přináší ekonomickou zátěž, ale současně zvyšuje úroveň nepředvídatelnosti,“ upozorňuje Hillary Clintonová.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru