Tajemství žárovky, která nepřetržitě svítí od roku 1901

Svojí životností už tisíckrát překonala deklarovanou životnost současných moderních svítidel. Tamní obyvatelé ji vnímají jako symbol města. „Netušíme, jak je to možné. Žárovka je nastavená jen asi na výkon čtyř wattů, ale doba, po kterou funguje, je opravdu až zázračná. Zkoumalo ji už několik odborníků z různých koutů světa. Samozřejmě se s ní už nesmí manipulovat, aby se něco nestalo,“ řekl bývalý dlouholetý vedoucí hasičské stanice Lynn Owens.

Odkud se vzala tahle neuvěřitelná žárovka a co způsobuje její zázračnou životnost? Vyrobena byla společností Shelby Electric Company v americkém Ohiu na konci 90. let 19. století. V Livermore se ocitla až na začátku roku 1901, kdy si ji koupil majitel místní elektrárenské společnosti. Po pár měsících však svoji firmu prodal a onu žárovku věnoval hasičskému sboru. A od té doby, až na krátký výpadek v roce 1976, svítí bez přestávky.

Žárovka za chvíli oslaví už neuvěřitelných 120 let od svého prvního rozsvícení.

Zapsala se dokonce do Guinnessovy knihy rekordů jako nejtrvanlivější světelný zdroj a má i svoji vlastní webovou stránku, kde ji lze nepřetržitě sledovat pomocí živé webové kamery.

(zdroj: procproto.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru