Harvardští vědci jsou přesvědčení, že záhadný objekt Oumuamua je kosmická loď

Proletěl extrémní rychlostí kolem Země a zvláštní byla i jeho trajektorie, akcelerace a hlavně neobvyklý tvar, který připomínal doutník.

Vědci dodnes vedou spory o tom, zda Oumuamua je asteroid, nebo kometa. Podle Aviho Loeba, předsedy Harvard-Smithsonianova centra astrofyziky, se může jednat o mimozemskou kosmickou loď. Kdo by však do naší sluneční soustavy takové těleso vyslal a proč? „Není možné odhadnout účel, který stojí za Oumuamuu bez dalších studií a údajů,“uvedl Loeb pro NBC News.

Jeho teorie před časem vyšla i v odborném magazínu The Astrophysical Journal Letters. Podle Loeba je objekt poháněn světelnou energií, známou jako technologie solární plachty. Zjednodušeně řečeno: vesmírný koráb napne své plachty a nechá se hnát slunečním světlem.

Server Lidovky.cz oslovil i českého astronoma Petra Scheiricha. Může se opravdu jednat o mimozemskou sondu? „Pokud otázku položíme takto, pak má odpověď je: ano. Může. Anebo taky nemusí. Z dostupných údajů to nedokážeme potvrdit, ani vyvrátit. Pokud by otázka zněla, zda si myslím, že skutečně jde o mimozemskou sondu, tam bych byl s odpovědí opatrnější. Odpověděl bych, že nevím, ale že bych si to samozřejmě přál. Kdo ne?“

Podle dalších oslovených odborníků ale hypotézu o tom, že je Oumuamua mimozemská loď, nelze ověřit, protože je velmi pravděpodobné, že se objekt do naší soustavy již nikdy nevrátí.

(zdroj: procproto.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru