Státům EU bylo nařízeno, aby zavedly opatření k protlačování etnickým menšin na lepší pracovní místa…

Instituce včetně Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE), Agentura EU pro základní práva (FRA) a Evropská komise proti rasismu a netoleranci (ECRI) zdůraznily důležitost zaranžovat rovnost výsledků úspěšnosti mezi populacemi migrantů a domorodců na trhu práce tohoto kontinentu.

„Dnešek, tj. Mezinárodní den odstranění rasové diskriminace, poukazuje na jasnou potřebu konečně něco dělat s tou převládající rasovou diskriminací ve všech sférách života. Jelikož toto desetiletí je zároveň Mezinárodní dekádou pro lid afrického původu, tak už bychom si konečně měli došlápnout na ty rozšířené a hluboce zakořeněné předsudky a to vylučování, se kterým se příliš mnoho černých lidí nadále potýká prostě jen kvůli barvě své kůže,“ deklarovaly tyto organizace ve společném prohlášení.

„Příliš mnoho lidí etnického nebo migračního původu je pořád na pracovním trhu upozaďováno. A tak je tomu i přes zákony proti rasové diskriminaci a zákony o rovných příležitostech při zaměstnávání, které platí už celá desetiletí,“ dodaly tyto organizace.

Takže navíc kromě vynucování už existujících proti-diskriminačních zákonů jak mezinárodně, tak u jednotlivých národů, což bude muset doprovázeno „tvrdšími sankcemi“, by měly evropské vlády zavést „pozitivní opatření“ (tak se dnes říká – tzv. pozitivní diskriminaci) jako jsou „audity diverzity pracovišť“, uvádí jejich tiskové prohlášení.

Mezi akcemi, které musí země EU naléhavě nařídit, patří transformace profesí pomocí „úpravy pracovních předpisů podporujících menšiny“ a pomocí náboru pracovníků do veřejného sektoru protlačujícího lidi cizího původu, neboť „protlačení diverzity v Evropě je nutné, abychom zůstali v dnešní globální ekonomice ještě něco platní.“

„Máme sice zákony, ty ale příliš často nepřináší žádoucí přínosy. Potřebujeme tedy své politiky a své postupy vystupňovat, aby se omezily bariéry, kterým čelí etnické menšiny, když chtějí požívat svá základní práva na pořádné zaměstnání,“ řekl ředitel FRA Michael O’Flaherty.

Když tvrdil, že „pro vytvoření spravedlivé, rovné a práva respektující společnosti je rasismus toxický v jakékoliv formě,“ tak poukázal na výsledky nedávného průzkumu FRA o zkušenostech imigrantů a lidí cizího původu v Evropě.

Skoro jedna třetina respondentů řekla, že se cítili jako žadatelé o práci diskriminovaní, z nichž polovina byla přesvědčená, že to bylo důsledkem jejich barvy kůže nebo vzhledu, uvádí zpráva FRA, která argumentuje, že taková nerovnost v úspěších dosahování pracovních míst mezi populací migrantů a domorodými Evropany je důsledkem diskriminace.

Předseda ECRI Jean-Paul Lehners dodal, že tato sama sebe za protirasistickou se prohlašující instituce „má za cíl motivovat všechny zainteresované, aby se vůči diverzitě více otvírali a cíleně budovali inkluzivní kulturu pracovišť.“

Vlády také musí zapracovat, „aby zabránily rizikům nové diskriminace, která by mohla vzniknout z používání nových technologií,“ uvedl v prohlášení, které varovalo politiky, takže by měly dávat pozor na „zaujatost zabudovanou“ do softwaru, který na základě dat automaticky vypočítává hodnocení rizikovosti uchazečů.

(zdroj: euportal.cz, foto: Pixabay)

 

Přejít nahoru