Mumie děvčátka vypadá jako živé dítě

Zoufalí rodiče se s její smrtí nechtěli smířit a najali si nejlepšího balzamovače tehdejší doby Alfreda Salafiu, aby jejich děvčátko uchoval navěky. Všichni, kdo mumifikovanou Rosalii viděli, se shodují, že vypadá jako živé spící dítě.

Holčičce, která je pohřbena v Kapucínských katakombách v Palermu, se říká Šípková Růženka. V hrobce je spolu s ní ještě dalších 8000 mumií, ale jen ona vypadá naprosto perfektně. Záhada zaujala i italské vědce, kteří se rozhodli, že tělo prozkoumají rentgenem. Chtěli tím vyvrátit i podezření, že jde o nastrčenou loutku, která má evokovat pohřbené dítě. Jejich průzkum potvrdil, že tělo je pravé, a v dokonalém stavu se dokonce dochovaly i všechny důležité orgány včetně mozku.

Ovšem balzamovací postupy, které Salafia aplikoval, jsou neznámé. Ví se jen to, že použil formaldehyd a glycerin, které zlikvidovaly bakterie a plísně, a alkohol a kyselinu acetylsalicylovou, které udržely tělo v dokonalém stavu. Nicméně své tajemství, co všechno bylo ještě součástí jeho balzamovací směsi, si Salafia odnesl do hrobu…

(zdroj: procproto.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru