Planeta opic není sci-fi: v Africe našli civilizované šimpanze

Šimpanzi východní (Pan troglodytes schweinfurthii), kteří obývají tropické lesy na severu Demokratické republiky Kongo, se na vývojovém žebříčku posunuli významně výš. Lidské úrovně sice zatím nedosahují, ale rozhodně překonávají ostatní primáty a to dokonce natolik, že se postupně civilizují.

Významný vědecký objev publikovali vědci z německého Planckova institutu evoluční antropologie spolu s polskými kolegy z Varšavské univerzity v časopise Folia Primatologica. Šimpanzi z konžské rezervace Bili Uere žijí zkrátka jinak a vytvořili si vlastní materiální kulturu. Studie jejich chování trvala 12 let a během této doby vědci našli a popsali četné nástroje, které si tito primáti vyrábějí k získání a přípravě potravy.

Civilizace šimpanzů užívá pro každý produkt jiný specifický nástroj. Například když vybírají mravence, používají tyčinky různých délek a tlouštěk. K vybírání včelích hnízd jim slouží speciálně upravené větve. A když se chtějí dostat do ulit hlemýžďů či želvích krunýřů, otírají je tvrdým nástrojem připomínajícím struhadlo. Potravu ukrytou v zemi vysekávají, podobně jako to dělali primitivní lidé.

Film „Planeta opic“, kde se primáti vyvinuli v inteligentní tvory a mluvili, nevypadá na pozadí tohoto objevu zas tak fantasticky. Kromě toho bylo nedávno zjištěno, že opice by mohly ve skutečnosti také mluvit.

(zdroj: procproto.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru