Astronomové už spatřili chybějící třetinu „obyčejné hmoty“

Vodík, helium a další chemické prvky, které podle výpočtů měly vzniknout zhruba během první miliardy let po velkém třesku, dlouho nebyly k nalezení. Nyní však díky zlepšení metod pozorování kyslíku vědci tvrdí, že už dokáží vysvětlit celkové množství doposud chybějící hmoty. Své závěry publikovali v časopise Astrophysical Journal.

V podezření byla vlákna teplého a horkého plynu

Vědci se dlouhá léta domnívali, že ona chybějící hmota může být ukrytá v obrovských vláknech teplého a horkého plynu v mezigalaktických prostorách. Vlákna plynu jsou nazývána filamenty („warm-hot intergalactic medium“ – WHIM). Ta teplá mají teplotu do 100 000 kelvinů, zatímco ta horká nad 100 000 kelvinů.

Filamenty jsou při pozorování běžnými optickými dalekohledy neviditelné. Ale v oboru ultrafialového záření se detekce částečně zadařila. Vědci postavili svá pozorování na hypotéze, že pokud takové filamenty existují, mohou absorbovat určité typy světla (elektromagnetického vlnění), které skrz ně procházejí.

Pozorování umožňují rentgenové paprsky

Vědci namířili družici Chandra X-ray Observatory mimo jiné na kvasar H1821+643, který se od nás nachází ve vzdálenosti cirka 3,4 miliardy světelných let, a postupně analyzovali určitá data rentgenového záření. Výsledkem je takzvané spektrum, jinými slovy množství rentgenového záření na různých vlnových délkách.

Když astronomové zkombinovali různé části spektra, pomohlo jim to zvýraznit poměrně slabé příznaky absorpce, kterou ještě zesílili umělým posunutím ve vlnových délkách, tedy k odstranění efektu rozpínání vesmíru.

Po sečtení všech spekter dohromady představovalo výsledné spektrum mnohem silnější signál absorpce působením filamentů (WHIM) než u spekter jednotlivých. Detekováno tak bylo dokonce 17 možných filamentů.

Svou roli sehrály absorpční čáry kyslíku

Skutečným objevem nebyla absorpce u jednotlivých spekter nýbrž odhalení absorpčních čar kyslíku, ke kterému mohlo dojít jedině na základě sečtení zjištěných dat. Právě kyslík byl předpokládán v plynech s teplotou okolo milionu kelvinů.

Pozorování kyslíku na celý soubor chemických prvků a také podle pozorovaných vesmírných lokalizací (vůči místnímu vesmíru) pak byla extrapolována, díky čemuž mohli astronomové oznámit, že už umějí vysvětlit celkové množství chybějící hmoty.

Blízký vesmír se dá objevovat i z vaší zahrady

Takto sofistikovaná měření a pozorování jsou vyhrazena pouze astronomům – profesionálům. Ale nic nebrání tomu, aby se z vás stali amatérští astronomové pozorující Měsíc, planety, hvězdokupy, komety nebo nejbližší galaxie přímo z vlastní zahrady nebo z kopce za městem.

Hvězdářské dalekohledy se staly cenově dostupnými, díky akčním cenám, které přináší například leták Alza. Když si pospíšíte, můžete začít pozorovat noční oblohu ještě tento týden. A pokud chcete do zkoumání přírody i vesmírného okolí zasvětit také svoje děti, zkontrolujte si občas Mall leták, kde v akcích nabízejí pozorovací sady mikroskopu a hvězdářského dalekohledu v dětské verzi.

(PR)

Přejít nahoru