Smlouva o vracení migrantů do Turecka selhala

Podle interní zprávy, kterou má k dispozici Welt am Sonntag, Komise vyzvala členské státy, aby vyvíjely tlak na řeckou vládu, Brusel kritizuje Atény za nízkou míru odpovědnosti za chování vůči migrantům v uprchlických táborech.

 

Vyjádření německých diplomatů ale také vyvolávají pochybnosti o účinnosti dohody o zpětném přebírání osob s Tureckem, kterou v roce 2016 vyjednala kancléřka Angela Merkelová (CDU) s tureckou vládou.

„Tři roky tvrdého tlaku na dobré podmínky pro přijetí v hotspotech, rychlá azylová řízení a zvýšení počtu repatriací,  neprokázaly očekávaný pokrok,“ kritizují němečtí diplomaté.

Smlouva s Tureckem o vracení migrantů  selhala

„To je zřejmě dáno tím, že Řecko málo posílá migranty zpět do Turecka. Podle zprávy v roce 2018 to bylo pouze jedno procento všech příchozích osob. Dá se předpokládat, že ani v roce 2019 se nepodaří výrazně zvýšit míru repatriace,” píše se ve zprávě.

Místo toho, aby Řecko posílalo nově příchozí zpět do Turecka, tak mnoho migrantů posílá  na řeckou pevninu. Výsledkem je „značná“ migrace do střední Evropy.

Malá návratnost do Turecka je částečně způsobena také původem žadatelů o azyl. Od začátku roku tvoří Syřané, pro které platí readmisní dohoda s Ankarou, pouze sedm procent příchozích. Německé bezpečnostní kruhy proto dohodu považují za „neúspěšnou“.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru