iPhone znali už v roce 1670? + VIDEO

V amsterodamském Rijksmuseu spatřil obraz holandského mistra Pietera de Hoocha ze XVII. století, na kterém poznal něco důvěrně známého, konkrétně iPhone. Postava na plátně drží v ruce předmět, který se tomuto telefonu skutečně podobá jako vejce vejci. Drží ho správně tak jako většina současných uživatelů – před sebou. Při tom se dívá na displej, a buď čte nějakou zprávu, nebo fotografuje dítě v zadní části obrazu.

Odborníci na umění ale na de Hoochově plátně nic zvláštního nevidí.

Plátno bylo zhotoveno v roce 1670, tedy několik set let před tím, než smartphone spatřil světlo světa. „Vždycky jsem si myslel, že vím, kdy byl iPhone vynalezen,“ reagoval Tim Cook. „Teď už si tím ale nejsem jist.“ Milovníci konspirací se domnívají, že umělec buď předpověděl existenci iPhone, nebo zobrazil návštěvníka z budoucnosti, který přicestoval se svým smartphonem. Pochopitelně, v XVII. století jeho prostřednictvím komunikovat nemohl, v pořizování fotografií mu ale nic nebránilo.

Odborníci na umění ale na de Hoochově plátně nic zvláštního nevidí. Obraz se jmenuje „Muž doručuje dopis ženě v hale“ a je zjevné, že předmět, který drží v ruce, je dopis ve tmavé obálce. Takže Tim Cook moc dobře věděl, co ve skutečnosti vidí a jen si ze všech vystřelil.

(zdroj: procproto.cz, foto: Z videa)

Přejít nahoru