Vzplane na naší obloze druhé slunce?

Smrt hvězdy je obvykle velmi nepřehlédnutelná událost – mohutná hvězdná exploze, která je mnohanásobně jasnější než Slunce, na nějakou chvíli ozáří celou galaxii. Lidstvo mělo možnost pozorovat několik velmi jasných supernov. Jedna z nich byla podle záznamů pozorována v roce 1006, další pak v roce 1572 pozoroval a popsal Tycho Brahe.

Betelgeuse je druhou nejjasnější hvězdou v souhvězdí Orionu. Jde o rudého veleobra a astronomové vzhledem k jeho stáří očekávají jeho brzký konec. Oproti roku 1993 se Betelgeuse zmenšila o více než 15 % a australský astronom Brad Carter v r. 2011 varoval, že k jejímu výbuchu může dojít už v r. 2012. O tom, že hvězda prožívá smrtelné křeče, nikdo nepochybuje, a až vzplane jako supernova, bude po několik týdnů viditelná na naší noční i denní obloze.

Konspirační teoretikové varují v této souvislosti před možným zničením Země. Něco takového nám ale podle astronomů nehrozí. Hvězda je od nás vzdálená 427 světelných let, přičemž výbuch supernovy zlikviduje všechno živé v okruhu 30 světelných let a drastické důsledky bude mít pro život v okruhu 100 světelných let.  Jediným problémem by mohl být gama záblesk, který se šíří z umírající hvězdy v úzkých jetech z obou jejích pólů. Ty naším směrem ale naštěstí nemíří.

Otázkou není zda, ale kdy hvězdné divadlo uvidíme. Je možné, že se jeho svědky staneme už zítra, možná ho budou sledovat až naši prapotomci. Ostatně i naše Slunce se jednou změní v rudého obra. Zvětší se 100x a v první fázi pohltí Merkur a Venuši. Pak přijde na řadu Země. To nás ale v tuto chvíli trápit nemusí – k události podle astronomů dojde až za pět miliard let.

(zdroj: procproto.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru