Smrt na jižním pólu: Tajemství nevyřešeného případu otravy v Antarktidě

Brzy se jeho vidění zhoršilo. Byl také velmi unavený a brzy šel spát a doufal, že se mu podaří spát bez ohledu na záhadnou nemoc.

Ale spánek nepomohl. Místo toho se věci zhoršily – mnohem. V 5:30 ráno ráno 12. května 2000 se Marks probudil a zvracel krev. Šel k doktorovi stanice Robertu Thompsonovi, třikrát v průběhu dne, a při každé návštěvě se zdálo, že jeho příznaky rostou.

Bolest mu spálila klouby a žaludek. Jeho oči byly tak citlivé, že musel nosit sluneční brýle, i když slunce za pár týdnů nevystoupilo nad základnu. Jak se jeho tělesná kondice zhoršila, tak i jeho duševní stav: Stal se tak rozrušeným, že se doktor ptal, zda úzkost není příčinou jeho příznaků.

Když Marks ten den navštívil lékaře, byl zoufalý až do bodu hyperventilace. Thompson ho vstříkl antipsychotikem, aby ho uklidnil. Uvolněné známky a jeho dech se zpomalil. Pro netrénovaného pozorovatele to mohlo vypadat, jako by se zlepšoval.

Ale to se nedělo. Krátce po obdržení výstřelu se Marks dostal do zástavy srdce a po 45 minutách neúspěšných pokusů o resuscitaci ho Thompson prohlásil za mrtvého v 18:45.

Jakmile skončil boj za záchranu jeho života, 49 lidí žijících na základně čelilo novému problému: mrtvému ​​tělu na jednom z nejvzdálenějších míst na Zemi, v době, kdy bylo příliš chladno pro letadla přistát. Měly by to být měsíce, než by letadlo dokázalo sebrat Marksovy pozůstatky – a roky před tím, než bylo zjištěno, že existuje šance, že byl zavražděn.

Rodney Marks

Zločin a smrt v Antarktidě

Smrt je v Antarktidě vzácná, ale ne neslýchaná. Mnoho průzkumníků zahynulo v pozdní 19. a brzy 20. století v jejich cestě dosáhnout jižní pól, a potenciálně stovky těl zůstaly zmrzlé uvnitř ledu. V moderní době, více Antarktidy smrtelné oběti jsou způsobeny šílenými nehodami.

Tři vědci jezdili na Muskegově traktoru přes tundru v roce 1965, kdy se vozidlo vrhlo do trhliny a zabilo každého na palubě. V roce 1980, Amundsen-Scott stanice kuchař Casey Jones zemřel zatímco se pokouší vyčistit sníh od šachty v místnosti ventilátoru, když zabalený sníh se zhroutil a rozdrtil jej.

Na kontinentě je také historie násilí. Podle jednoho nepotvrzeného příběhu reportovaného v kanadské Geographic, vědec, který pracoval v ruské stanici Vostok v roce 1959, se nervově zroutil poté, co ztratil šachovou partii a zavraždil svého soupeře sekerou. (Chess byl údajně zakázán z ruských antarktických základen po tom) Nedávno, v říjnu 2018, ruský vědec pracující v Antarktidě údajně bodl svého kolegu po možném nervovém zhroucení.

S některými z těchto zločinů mohlo hrát roli i samotné nastavení Antarktidy. Vědci žijící v Antarktidě jsou nuceni sdílet stísněné pokoje se stejnou skupinou lidí po celé měsíce.

Kontakt s okolním světem je omezený, a v závislosti na počasí, jít na procházku vyčistit mysl není vždy volba.

“Jste daleko od domova. Jste daleko od lidí, kteří tvoří vaši normální sociální síť. Jste izolován se skupinou lidí, které jste si nevybrali,” Peter Suedfeld, psycholog na University of British Columbia, která studovala účinky antarktické izolace na mysl, říká Mentální Floss.

Extrémní izolace je soupeřena pouze tím, co astronauti zažívají ve vesmíru – ve skutečnosti vesmírné agentury provádějí studie v Antarktidě, aby simulovaly jejich dlouhodobé mise.

Kromě toho, že se vědci v Antarktidě zabývají nudou a klaustrofobií, přizpůsobují se buď neustálému dennímu nebo nočnímu dni. Když je narušen něčí cirkadiánní rytmus – biologický systém řízený 24 hodinovým dnem – negativní účinky se projevují jak v těle, tak v mysli. Podle jedné studie mají lidé s narušenými cirkadiánními cykly větší pravděpodobnost agresivního chování.

“Kvůli životnímu prostředí se lidé stávají podrážděnými, citlivými, možná rychlejšími, aby se dopustili urážky na něčem, co nemělo být urážlivé,” říká Suedfeld. “Myslím, že je fascinující, že v Antarktidě nebylo více násilí.”

Opožděná pitva

Rodney Marks byl již obeznámen se stresory života v Antarktidě, když tam nastoupil v letech 1999 až 2000.

Australský domorodec předtím v letech 1997 až 1998 zimoval na kontinentu jako součást Centra pro astrofyzikální výzkum v Antarktidě (CARA) v projektu Infračervený průzkumník jižního pólu.

Dr. Chris Martin, jeden z výzkumníků, kteří na projektu spolupracovali s Marksem, řekl novozélandskému Heraldovi: “Rodneyovi se to moc líbilo, že se chce vrátit.”

Za svůj druhý pobyt pracoval jako vědecký pracovník v projektu pro výzkum antarktického submilimetrového dalekohledu a dálkové observatoře. Jeho práce spočívala v shromažďování dat s masivním infračerveným dalekohledem a jeho využití ke zlepšení podmínek sledování na jižním pólu.

Antarktida je považována za jedno z nejlepších míst na Zemi ke studiu vesmíru a jeho práce umožnila astronomům učinit důležitá pozorování.

Marks svých kolegů okouzlil svým bohémským stylem a přátelskou osobností. On se připojil k základní kapele, Fannypack a byl datování údržby specialista Sonja Woltera.

Darryn Schneider, jediný další Australan na základně, který byl Marksův přítel, ho popsal v blogu: “Jeho suchý vtip byl někdy chybně vykládán lidmi, kteří na to nebyli zvyklí. To je místo, kde přijde jeho šetrná povaha a jeho laskavost. Viděl jsem ho mnohokrát, ako se tyto nedorozumění změnily ve velmi příjemném způsobu, ale také by řekl něco, co by pro někoho bylo těžké udělat. “

Když tedy náhle zemřel v květnu, zhruba šest měsíců co šel na druhou cestu na pól, šokoval vědce a techniky na stanici Amundsen-Scott. Staniční doktor Robert Thompson řekl mladým mužům, že Marks zemřel na neznámé, ale přirozené příčiny, pravděpodobně masivní infarkt nebo mrtvice.

Protože to byla Thompsonova práce léčit živé pacienty, ne provádět pitvy, museli by čekat, až se naučí další podrobnosti.

Měsíce neporušené temnoty a nebezpečného chladu, které se před nimi táhly, byl nejbližší den, kdy by bylo bezpečné pro letadla přistát na jižním pólu. Mezitím lidé žijící na základně používali nadbytečné hodiny ve svých dnech, aby sbírali dubové kousky a stříhali je do rakve. Naložili Marksovo tělo do provizorní rakve a položili ho na dočasné místo v základně, kde chladné klima zachovalo jeho pozůstatky až do konce zimy.

30. října, letadlo transportovalo tělo od Amundsen-Scott stanice k Christchurch, Nový Zéland, kde soudní patolog Dr. Martin Sage konečně byl schopný provést pitvu. Množství času, které uplynulo mezi smrtí a vyšetřením, nezastavilo Sagea ku znepokojivého pozorování: Marks nakonec přece nezemřel na přirozené příčiny.

Podle pitvy požíval přibližně 150 mililitrů methanolu – zhruba ve výši sklenky vína. Metanol je druh alkoholu, který se používá k čištění vědeckých přístrojů v Antarktidě: Je to jemně sladký, bezbarvý a toxický i v malých množstvích – což znamená, že smrtelná dávka by mohla být snadno vklouznuta do něčího nápoje bez jejich vědomí.

To ponechalo na stole omezený počet možností. Pro lidi, kteří žili a pracovali s Marksem až do jeho posledních hodin, bylo těžké uvěřit, že se zabil. Vzkvétal v drsné kráse Antarktidy.

Dělal důležitý výzkum na observatoři, a když nepracoval, měl své přátele a Woltera, kterého měl v plánu uzavřít, aby ho udržel ve společnosti. Pokud by se však Marks sám neotrávil, nechali jeho kolegové zneklidňující možnost, že se s vrahem podělili o více než půl roku.

Protože Antarktida je řízena smlouvou podepsanou 54 národy, manipulace s trestnými činy může být bolest hlavy.

Marks pocházel z Austrálie a pracoval pro americkou stanici, ale zemřel uvnitř Rossovy závislosti – území Antarktidy, které prohlásil Nový Zéland. Do října, Nový Zéland převzal práci hledat příčinu smrti.

Zatímco koroner Christchurch zahájil první vyšetřování v roce 2000, vyšetřování trvalo roky, než bylo dokončeno, a zahrnovalo několik slyšení.

Detektivní starší seržant Grant Wormald se podíval na čtyři možné příčiny smrti: Marks náhodně pil metanol; vypil ji k rekreaci; pil ji, aby se zabil; nebo někdo jiný mu ho do nápoje primýchal.

V roce 2006, Wormald říkal, že sebevražda byla nejméně pravděpodobná vysvětlení pro mladého vědce je smrt.

Bylo věrohodnější, že Marks požil rozpouštědlo, aby se dostal vysoko a náhodně předávkoval. Byl to těžký pijan a bylo známo, že používá alkohol, aby se vyrovnal se svým Tourettovým syndromem.

Ale Wormald to viděl jako další důkaz, že nepil opilý metanol. Marks měl na základně přístup ke spoustě alkoholu, pokud se chtěl sám léčit a jako zkušený pijan by poznal riziko neznámých látek.

Když onemocněl, choval se stejně zmateně jako zbytek posádky, což naznačovalo, že netušil, že uvnitř těla je jed.

Wormald došel k závěru: „Podle mého názoru je to s největší pravděpodobností požitím methanolu nevědomky.“ Ale jak přesně se metanol dostal do Marksova těla – a kdyby to nebyla nehoda, která by mu ho mohla dát – zůstala záhadou.

Podle The New Zealand Herald byli někteří odborníci kritičtí vůči Robertovi Thompsonovi v jeho posledních hodinách.

William Silva, který byl lékařem v nedaleké antarktické stanici, si od tohoto dne prohlížel Thompsonovy lékařské poznámky a zpochybňoval některé aspekty jeho péče.

Thompson měl přístup k analyzátoru krve Ektachem, což je stroj, který by odhalil nebezpečné hladiny methanolu v jeho pacientském systému a pravděpodobně přiměl lékaře, aby podnikl kroky směřující k odpovídající léčbě. Lithium-iontová baterie však již nějakou dobu nebyla funkční.

Byl vypnut v den Marksovy smrti a Thompson by ho potřeboval k tomu, aby ji znovu naladil, který trvá 8 až 10 hodin.

Thompson později svědčil, že byl příliš zaneprázdněn péčí o Markse, aby použil Ektachem. Také říkal, že stroj bylo těžký používat a udržovat – tvrzení, že Silva tyto slova zpochybňoval.

Podle Silvy, Ektachem “je docela přímočarý,” a Thompson mohl zavolat výrobce na bezplatnou technickou podporu linku, pokud měl problémy s ním (i když telefonní služba byla nie vždy dostupná v nejlepším případě).

Thompson nikdy neposkytl odpověď na svědectví Silvy. Během pozdějších fází vyšetřování se nemohl spojit s tím, že vypadl z mřížky. Nikdy nebyl obviněn z jakéhokoli provinění.

Národní vědecká nadace (NSF), americká organizace, která provozuje stanici Amundsen-Scott, údajně udělala jen málo pro to, aby to bylo jasnější.

Když Wormald požádal o zprávy o Marksově smrti, NSF údajně nebyla připravena a řekla, že nemá žádné zprávy, které by byly relevantní pro jeho vyšetřování.

Nadace také údajně ignorovala jeho požadavky, když požádal o výsledky laboratorních testů provedených na nedostatek důkazů shromážděných z Marksova pokoje a pracovní stanice předtím, než byly vyčištěny.

NSF popírá Wormaldovu charakterizaci toho, jak vyšetřování řešila. Zástupce společnosti Mental Floss ve svém prohlášení řekl: „NSF důsledně spolupracovala s kanceláří Christchurch a Novozélandskou policií při řešení této tragické situace. Dr. Marks byl důležitým členem výzkumné komunity v Antarktidě. NSF nadále rozšiřuje svou nejhlubší soustrast jeho rodině, přátelům a kolegům. “

Podle Wormalda však všechny užitečné informace, které přišli z vládní agentury, byly výsledkem jeho vlastní vytrvalosti.

Teprve poté, co byl detektivem otravován, sdělil NSF, že pošle dotazník 49 členům posádky, kteří byli na stanici v době Marksovy smrti.

Nadace nejprve přezkoumala otázky, „aby se ujistila, že bylo uplatněno vhodné uvážení“, a když byly nakonec odeslány, přišli s poznámkou, že účast nebyla povinná.

Odpovědělo pouze 13 z 49 Marksových kolegů.

Tragická nehoda – nebo dokonalý zločin?

Bez velké spolupráce Národní nadace pro vědu a bez pevného vedení se vyšetřování nepohnulo vpřed.

Úplně se rozplynulo v roce 2008, kdy koroner Richard McElrea zveřejnil zprávu, že žádné závěry by nemohly být vyvoděny tak či onak o okolnostech kolem otravy Markse.

S odkazem na zprávu z roku 2000 založenou na lékařských poznámkách o případu, v němž se uvádí, že neexistuje důvod k podezření na vraždu nebo nahodilé otravy, napsal McElrea: „Já nesouhlasím s tím, že náhodné otravy a dokonce i nevhodné hry mohou být adekvátně ignorovány bez úplného vyloučeny otravy.  Je potřeba řádného vyšetřování. “

Jeho hlavní stánek s jídlem byl ten, že zmatenost případu ukázala „naléhavou potřebu stanovit komplexní pravidla vyšetřování a odpovědnosti za smrt v Antarktidě na spravedlivém a otevřeném základě“.

Mimo skutečná internetová fóra o kriminalitě se nikdy neobjevila jasná představa o tom, co se stalo s Marky. Neměl žádné známé nepřátele na stanici Amundsen-Scott a neexistoval žádný důkaz, který by svědčil o tom, že by některý z dělníků na základně měl zločin.

S vyšetřováním jeho smrti, které vyvolává více otázek než odpovědí, příběh Rodneyho Markse zabírá v dějinách antarktických tragédií zvláštní místo.

Jízda na schválených trasách může snížit riziko pádu do štěrbiny – a zakázání šachů může zastavit boje související s hrou – ale tento konkrétní incident nezanechal žádnou zjevnou cestu k tomu, aby se předešlo tomu, co se v budoucnu děje. Není ani jasné, zda by Marksova smrt měla být seskupena s neštěstí Antarktidy nebo vzácnými násilnými činy.

Od roku 2019 stále neexistuje žádný systém pro zabíjení, ke kterým dochází na kontinentě. S tolika územními nároky a některými, které se dokonce překrývají, je obecným pravidlem, že jurisdikce spadá do domovské země osoby, která spáchala trestný čin, a stanice, kde k němu došlo.

To znamená, že pokud ruský výzkumník napadne někoho na ruské stanici, jak tomu bylo v říjnu 2018, případ řeší ruské úřady. Ale věci se stávají lepším, pokud se Američan dopustí trestného činu na ruské základně, v takovém případě by obě země mohly mít nárok na vyšetřování.

Situace, kdy zjevný zločin produkuje tělo a žádný zjevný pachatel, jsou samozřejmě ještě složitější.

Až do smrti Markse, to byla záležitost, kterou národy pracující v Antarktidě nikdy nemusely čelit.

Stále ještě nebyl soud za vraždu, která se stala na kontinentu – ačkoli otázka, zda byla vražda spáchána, zůstává nezodpovězena.

(Mental Floss, ceskoaktualne.cz, foto: Mental Floss)

Přejít nahoru