Zaútočili snad už uprchlíci i v České republice? Policie zatím mlčí

Scénu jako z akčního filmu zažili mezi svátky dřevorubci a turisté v kopcích nad Horní Lomnou. Asi čtyři kilometry od chaty Pod Kyčmolem přímo u slovenské hranice v lese honila policie běžence. Nyní tvrdí, že nezasahovala. „Byli jsme pěkně vyděšení. Uslyšeli jsme zvuk vrtulníků a vzápětí se z lesa vyřítila skupina asi 10 až 15 lidí, která se rozprchla do okolí.

Schovávali se, kde se dalo. Jeden lezl do křoví, druhý pod klády, třetí prchal neznámo kam. Většinou muži tak okolo třiceti, ale měli s sebou i pár žen. Cosi vykřikovali, je jasné, že šlo o cizince, byli snědší pleti. Vrtulníky s nápisem POLÍCIA kroužily nízko, přímo nad stromy,“ sdělili muži z Jablunkovska, kteří u hranice káceli stromy.

Utočili už uprchlíci v České republice? Svědci tvrdí, že viděli podezřelé muže, které pronásledoval vrtulník

V šoku ze zásahu byli také turisté, kteří šlapali hřebenovou túru. „Myslím si, že uprchlíky někdo z pašeráků vysadil tady v horách a možná jim navykládal, že jakmile překročí hranici, jsou v Německu, kdo ví. Ale musím se přiznat, že jsem měl strach, nikdo neví, co takový člověk ve stresu udělá,“ zmínil jeden z turistů Jaroslav Lysek.

Tady a uprchlíci? Žádní tu nebyli. Máte důkazy? Nemáte? Tak to máte smůlu

Podle něj bylo svědkem „akce“ tak 15 lidí. O to víc je zarážející, že oba státy tvrdí, že o ní nic neví. Mluvčí české cizinecké policie Kateřina Rendlová odvětila, že žádné informace od sousedů v tomto duchu k nim nedorazily. Chvíli trvalo, než se nám podařilo v době dovolených někoho na Slovensku sehnat. Nicméně od mluvčí slovenského policejního prezidia Denisy Baloghové nám nakonec přišla tato stručná odpověď: „Slovenská polícia neeviduje vami uvedený prípad.“

Prakticky se opakuje situace, o níž jsme psali v polovině listopadu. Tehdy náš kolega na cyklostezce z Frýdku – Místku do Ostravy potkal skupinu běženců, kteří na něj pokřikovali arabsky a ukazovali výhružná gesta. Ihned uvědomil policii a když se chtěl následující den dozvědět, jak případ dopadl, policii mu odvětila: „Tady a uprchlíci? Žádní tu nebyli. Máte důkazy? Nemáte? Tak to máte smůlu.“ Článek: ZDE

Když jsme nyní sdělení od slovenské policie probírali se svědky zásahu, shodli jsme se, že tady nejde o šíření paniky, ale o právo na informace a že zlehčování situace není na místě. Pokud některá místa v horských oblastech slouží k pašování lidí, měli by to vědět hlavně obyvatelé žijící na samotách či v roztroušené zástavbě v kopcích. Třeba jen proto, aby se nevyděsili a byli připravení a opatrní, když se k nim náhodou taková skupina bude blížit. Zprávu přinesl iHorizont.

Přejít nahoru