Biotechnologové už letos oživí mrtvé

Mozková smrt je dnes zásadní diagnózou, kdy je člověk považován za mrtvého a je odpojen od přístrojů. Lidé z Bioquarku ale tvrdí, že diagnózu lze zvrátit. Zemřelému vpraví do krve jeho vlastní mezenchymální kmenové buňky a do míchy pak speciální peptidové výtažky, které vyvinuli. Po dobu 15 dnů budou také stimulovat jeho nervové buňky pomocí laseru a elektrických impulsů. Všechny změny v pacientově mozku budou sledovat v reálném čase pomocí tomografu. Zemřelý začne postupně procitat a po 15 dnech přijde k životu.

Podle Iry Pastora nejsou totiž smrtelné změny v mozku nezvratné. Své experimenty bude jeho firma provádět rovnou na lidech, nikoli na zvířatech. Podmínkou je, že pokusným osobám musí být mezi 15 až 65 lety.

»Filadelfský« experiment zavání tak trochu šarlatánstvím. Firma má sice webové stránky, ale žádné bližší podrobnosti o své činnosti na nich neuvádí. Obchoduje s akciemi, aby měla na své aktivity, mezi kterými zmiňuje mj. vývoj regeneračních preparátů a metod, díky kterým bude možné obnovit růst ztracených končetin. Vypadá to, že svým prohlášením chce na sebe upoutat pozornost, aby získala další finance na svůj výzkum. Ale možná, že její odborníci opravdu vědí, jak přelstít zatím neodvratnou smrt.

(zdroj: procproto.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru