Aké mlieko nespôsobuje alergie

Odborníci poukazujú na mlieko dodávané do obchodov, ktoré obsahuje zmiešaný genotyp A1A2, alebo iba A1. Odborníci radia kupovať mlieko typu A2.

Vedec, doktor biologických vied Vladimír Mamrin, vyvracia existujúci názor, že laktóza je hlavnou príčinou neznášanlivosti niektorých mliečnych výrobkov. Ako poznamenáva Vladimír Mamrin, konzumácia mlieka A1 spôsobuje zápalový proces v dôsledku zvýšeného obsahu beta-kasomorfínu-7.

 

Mlieko, ktoré obsahuje genotyp A2, je pre organizmus ľahšie stráviteľné a nespôsobuje alergické prejavy.

Vedec poukazuje na Nový Zéland, kde je najväčšia spotreba mliečnych výrobkov a kde pripadá spotreba na jedného obyvateľa približne 500 kg mlieka ročne. V tejto krajine sú takmer všetky mliečne zvieratá genotypu A2. V Európe je podiel spotreby mlieka typu A2 minimálny, na Slovensku to nikto oficiálne nerieši.

Je to spôsobené aj tým, že mlieko A2 je omnoho drahšie ako obvyklé. Navyše, na identifikáciu kráv so správnym genotypom je potrebné vykonať výskum. Zvieratá s genotypom A2 sú väčšinou pôvodné a staršie plemená, ktoré majú nižšiu produkciu mlieka a preto sú pre veľkochovy menej zaujímavé.

Okrem toho sú ľudia málo informovaný o existencii a rozdieloch mlieka A1 a A2.

Viac o mlieku A1 a A2 sa dozviete tu.

(zdroj: biosferaklub.info, foto: Pixabay)

Přejít nahoru