Na Sibiři vědci objěvili 40 000 let starou vlčí hlavu

Doufají, že jedinečný nález jim pomůže dozvědět se více o starodávném dravci, který se toulal po Evropě a Asii vedle vlkodlaku a mamuta, včetně jeho konečného osudu.

“Chceme odpovědět na otázku, zda tito vlci zmizeli nebo se proměnili v moderní vlky, jak moc jsou příbuzní s moderními vlky,” říká Albert Protopopov, vedoucí studií mamutích faun na Akademii věd v Jakutské univerzitě.

40 centimetrová hlava, která byla stále pokryta hustou srstí a zlověstně vyhlížejícím setem tesáků, byla zveřejněna minulý týden na vlněné mamutové výstavě v Tokiu. Vlk byl mezi dvěma a čtyřmi lety, když se setkal s koncem.

Hlava byla nalezena na řece Tirekhtyakh místními lovci lukrativních mamutích kelů v odlehlé sibiřské oblasti Jakutska loni. Dobře zachovalé lvi jeskynních jeskyní byly dříve objeveny nedaleko.

Půda ve většině Yakutia zůstává zamrzlá po celý rok a zabraňuje rozkladu starých kel a jatečně upravených těl. Vzorky se objevují stále častěji, protože klimatické změny tento permafrost postupně uvolňují.

Hlavním zdrojem paleontologických nálezů v této oblasti se stal průmysl mamutů, který po rozkvětu Číny zakázal řezbářství slonoviny, a lovci dali hlavu panu Protopopovovi.

(zdroj a foto: Telegraph, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru