Nejprodávanější asijské hotely prodávají nový luxus: čistý vzduch

Ale v hotelovém pokoji bylo něco méně obyčejného, ​​co jí také udeřilo, a že v recenzi na stránkách o cestování uvedla: „speciální program vzduchového filtru“. Cena je kolem 250 dolarů za noc. Přesto pro ty, kteří si to mohou dovolit, to stojí za to.

Okna v hotelu jsou vždy zavřená a veškerý vzduch, který vstupuje do Cordis Hongqiao, prochází dvěma vrstvami filtrace. Každý z hotelových 396 pokojů má monitor znečištění, který ukazuje hladinu PM2,5 – částice tak malé, že se mohou zaseknout v plicích člověka.

Obvykle hotel tvrdí, že vzduch uvnitř je desetkrát lepší než venku. Hotel však není sám v Číně, ani v bezprostředním sousedství země.

Indická a čínská města vedou svět, pokud jde o znečištění ovzduší. Podle zprávy společnosti AirVisual z roku 2019, globální skupiny pro monitorování znečištění ovzduší, je sedm z deseti nejvíce znečištěných měst v Indii. Čína se blíží pozadu; 22 z 50 nejvíce znečištěných měst je v této zemi.

Nyní, jak dva asijští ekonomičtí giganti přitahují stále více cestujících, jejich špičkové hotely soutěží mezi sebou a zahraničními vyznavači tím, že stále více nabízejí hostům nejzákladnější, ale kritický „luxusní“: čistý vzduch.

Cordis Hongqiao představil v roce 2018 svůj systém dvojité filtrace. Fairmont Beijing se v roce 2017 spojil se švédskou firmou Blueair pro čištění vzduchu a instaloval filtry ve všech svých více než 220 pokojích.

O rok dříve, v březnu 2016, China World Hotel v Pekingu – řetěz je lépe známý celosvětově pod značkou Shangri-La – odhalené čističe postavené americkou firmou Honeywell ve všech pokojích. Všechny pokoje v hotelu H’Elite v Guangzhou jsou nyní vybaveny vzduchovým filtrem.

V Indii, Oberoi, jeden z nejstarších hotelů v New Delhi, byl otevřen po renovaci v lednu 2018 se 40 vzduchovými filtry rozloženými po celém areálu.

Hotel Taj v diplomatické enklávě indického hlavního města instaloval zařízení, která fungují jako rostliny a vydávají kyslík. Zavedla také filtry, které uvádějí, že drží 70 procent PM2,5 hmoty.

Hotely Leela a Jaypee v Dillí používají podobná opatření. A ITC Maurya, který hostila tehdejší americké prezidenty Baracka Obamu (2010 a 2015), George W. Bushe (2005) a Bill Clinton (2000), zavedla ve všech svých 438 pokojích minulý Vánoce systém čištění vzduchu.

Skupina ITC plánuje použít systém čistého vzduchu ve čtyřech dalších hotelech: v Gurugramu, Agra, Jaipuru a druhé nemovitosti v Dillí.

„V našich pokojích máme čerstvý a čistý vzduch, aby se hosté cítili pohodlně,“ říká generální ředitel ITC Maurya Benita Sharma. “Byla to jedna z našich hlavních iniciativ.”

A hosté, kteří zůstanou v těchto luxusních luxusních hotelích, jsou stále vystaveni znečištěnému ovzduší, když – a pokud – vystoupí. Výzkum z University of Chicago loni ukázal, že například obyvatelé Nové Dillí ztrácí devět let svého života kvůli současným úrovním znečištění ovzduší.

Globální znečištění ovzduší ve městech i ve venkovských oblastech způsobuje podle Světové zdravotnické organizace odhadem 4,2 milionu předčasných úmrtí.

Ale i při této expozici nabízejí tyto hotely cestujícím, kteří si ji mohou dovolit, aby se stali klíčovou složkou pro dobrý noční odpočinek. Studie Harvard Center for Health a studie Global Environment z roku 2017 zjistily, že čistý vzduch přispívá ke zlepšení kvality spánku a kognitivní výkonnosti.

Když budete mít další den miliardovou dohodu o vyjednávání v Novém Dillí nebo v Pekingu, můžete se rozhodnout, že se v nich bude spát čistá vzduchová bublina.

(ZY, ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru