Obrovský výbuch záhadných kosmických rádiových vln se vrátil zpět k přesnému umístění v galaxii miliardy světelných let daleko

Silné chvění vln přišlo z galaxie velikosti Milky Way, kterou vědci dokázali poprvé určit pomocí tří největších optických dalekohledů na světě.

„To je velký průlom, protože astronomové objevili v roce 2007 rychlé rádiové výboje,“ řekl hlavní autor Keith Bannister z australské národní vědecké agentury.

„Kdybychom měli stát na Měsíci a dívat se dolů na Zemi s touto přesností, byli bychom schopni říci nejen to, od kterého města přišlo prasknutí, ale které poštovní směrovací číslo a dokonce který blok města,“ řekl.

Objev byl proveden australským vedením mezinárodním týmem pomocí nového rádiového dalekohledu, který patří do organizace Australian Science Agency.

Galatická spirála v Trangulume_foto_NASA

Astronomové doufají, že průlom je přivede blíže k objevování příčin rychlých rádiových výbojů, které podle studie zveřejněné v časopise Science neznají.

Od roku 2007 bylo detekováno pouze 85 prasknutí kosmických rádiových vln. Většina z nich je „jednorázová“, ale malé množství jsou „opakovače“, které se opakují na stejném místě.

Před dvěma lety astronomové našli „opakovací“ domovskou galaxii, ale je to poprvé, co přesně lokalizovali „jednorázové“ zvlnění. Rychlé rádiové výboje trvají méně než milisekundu, což činí neuvěřitelně těžké určit jejich původ.

Technologie používaná v objevu byla rádiový dalekohled Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP).

Člen týmu Dr. Adam Deller z Swinburne University of Technology, Melbourne, řekl: „Prask jsme lokalizovali a jeho hostitelská galaxie nevypadala jako„ opakovač “a jeho hostitel. Pochází z masivní galaxie, která tvoří relativně málo hvězd.

„To naznačuje, že rychlé rádiové záblesky mohou být produkovány v různých prostředích, nebo, že zdánlivě jednorázové záblesky, které byly doposud zjištěny pomocí ASKAP, jsou generovány jiným mechanismem než opakovač.“

ASKAP je pole více antén paraboly a musel projít jinou vzdálenost, aby dosáhl každé antény, což znamená, že dorazil v poněkud odlišných časech.

ASKAP byl schopný zmrazit a uložit data méně než sekundu poté, co výbuch (FRB 180924) dorazil do dalekohledu ze své domovské galaxie (DES J214425.25? 405400.81).

(The Independent, ceskoaktualne.cz, foto: NASA, REUTERS)

Přejít nahoru