Hrob „skutečného Asterixe“, který bojoval s Caesarem, jse našel uprostřed zátoky v Západním Sussexu

Unikátní a propracované místo odpočinku bylo nalezeno na staveništi West Sussex.

Bojovník z doby železné, pohřben s jeho okouzlujícími a ozdobnými pokrývkami hlavy, je považován za uprchlíka francouzského galského bojovníka, který uprchl z legionářů Julia Caesara, když kolem roku 50 př. nl prošli kontinentální Evropou.

Archeologové popsali objev, který bude vystaven v Chichesterově muzeu Novium v ​​lednu 2020, jako „nejkomplikovaněji vybavený válečný hrob, jaký kdy byl v Anglii nalezen“.

Hrob byl nalezen během vykopávek před výstavbou bytů Berkeley Homes v severním Berstedu v roce 2008, ale přípravy artefaktů k zobrazení trvaly roky ochrany a vědecké analýzy.

Dr. Melanie Giles, odborná asistentka archeologie na univerzitě v Manchesteru, uvedla: „Je to opravdu jedinečný nález na britských ostrovech a na širším kontinentu, nemáme další pohřeb, který by kombinoval tuto kvalitu zbraní a keltského umění s datem, které to dá za čas Caesarova pokusu o dobytí Británie.”

“Pravděpodobně nikdy nebudeme znát jeho jméno. Z archeologie víme, že je to někdo z východní Anglie, který možná odešel a bojoval s Gaulsi, o kterém víme, že byl pro Caesara problém, byli jsme spojenci s Francouzi, pomáhali jsme s jejich bojem proti němu.

“Nebo by to mohl být sám Francouz, který uteče z tohoto konfliktu, možná Asterix ze skutečného života a přijde k nám, stejně jako v Asterixu v Británii, aby nám poskytl pomoc, pokud jde o znalosti, které má o strategii, taktice, znal Caesara.”

(The Telegraph, ceskoaktualne.cz, foto: PA)

Přejít nahoru