Mýty a fakta o zeleném čaji

Jak pravdivé jsou tato zdravotní tvrzení? Začněme nejprve tím, že víme odkud pochází. Černý i zelený čaj pocházejí ze stejné rostliny.

Rozdíl je pouze ve způsobu, jakým je každý zpracován po vytržení z hlediska zpracování a oxidace. Munmun Ganeriwal, zakladatel výživy a fitness konzultant Yuktahaar dává přehled o mýtech a faktech o zeleném čaji.

Historie a původ

Indie vždy slavila černý čaj po mnoho staletí. Ten byl vždy tradičně vyroben s kořením a bylinkami po tisíce let. Léči nemoci všeho druhu a stupně. První doložená zmínka o konzumaci čaje v Indii je období Ramayana. Zelený čaj je na druhé straně původem z Japonska a Číny.

Produkce čaje v Indii

Indie již od 19. století komerčně vyrábí některé z nejlepších černých čajů na světě.

Známější byly čaj Darjeeling, čaj Assam a čaj z Nilgiri. Čaj Darjeeling byl přirovnán k mimořádnému vínu z oblasti Champagne ve Francii, čaj z Assamu je známý svou plnou silou a vůní Nilgiri.

Teprve nedávno možná deset let, začaly tyto oblíbené pěstitelské regiony také zpracovávat zelený čaj, což je více poháněno jeho popularitou a poptávkou spotřebitelů.

Množství zeleného čaje vyprodukovaného v Indii je pouze 10%, což není mnoho, zejména pokud ji porovnáte s japonským a čínským pěstováním zeleného čaje.

Ekonomika čaje v Indii a ve zbytku světa

Již několik let to byl indický černý čaj, který zbytek světa považoval za nejlepší chuť.

Mnoho let byla Indie nesporným a největším vývozcem čaje na světě. Postupné rostoucí přesvědčení, že pití zeleného čaje má detoxikační a hubnutí výhody byly většinou tlačili společnosti zeleného čaje v Japonsku a Číně, aby zisky na zahraničních trzích vzrostly.

Výsledkem je, že z první pozice se nyní umisťuje mezi čtyři světové vývozce čaje.

Jak pravdivé jsou zdravotní tvrzení zeleného čaje?

Mýtus 1: Pouze zelený čaj má antioxidanty s „detoxikačními“ vlastnostmi

Pokud zelený čaj obsahuje antioxidanty a flavonoidy, tak to isté platí i pro černý čaj.

V každém případě oxidace nebo neoxidace dává čaji jinou sadu antioxidačních sloučenin.

Výzkum říká, že pokud jsou katechiny a Kaempferolove antioxidanty v zeleném čaji, pak Quercetin a Theaflavin v černém čaji jsou stejně účinnými antioxidanty – uvádí výzkum Americké společnosti pro výživu a NCBI, U.S.

Mýtus 2: Nízký obsah kofeinu v zeleném čaji z něj dělá zdravější

Faktem je, že čaj, ať už černý nebo zelený, má přirozeně nízký obsah kofeinu

Mýtus 3: Říká se, že Zelený čaj pomáhá při hubnutí

“Vidění je věřící”, ale ne vždy. Jedním z takových příkladů je zelený čaj a jeho zdravotní tvrzení. Ve skutečnosti je čaj, ať už zelený nebo černý obsahuje pouze 1 kalorií na 100 ml porce. USFDA navíc opakovaně odmítá zdravotní tvrzení o zeleném čaji.

US FDA: “Neexistují žádné důvěryhodné vědecké důkazy na podporu kvalifikovaných zdravotních tvrzení o konzumaci zeleného čaje nebo extraktu ze zeleného čaje” Nedávno, reklamy v televizi hovořily o barvě, síle a vůni prodávat svůj čaj a nepropagovali ho jako „detoxikační“ nebo „na ztrátu hmotnosti“.

(Mid-Day, ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru