Vědci objevují „kritický průlom“ v léčbě plešatosti

Výzkumníci zjistili, že mohou vytvářet přirozeně vypadající vlasy pomocí kmenových buněk, což znamená, že lék na vypadávání vlasů může být v dohledu.

Američtí vědci řekli, že zdokonalili metodu, která jim umožnila růst vlasů přes kůži myší pomocí buněk dermálních papil odvozených z lidských pluripotentních kmenových buněk.

Odborníci prezentovali výsledky na výročním zasedání Mezinárodní společnosti pro výzkum kmenových buněk v Los Angeles.

Studie zahrnovala lidské kmenové buňky kombinované s myšími buňkami před tím, než byly připojeny k 3D biologicky odbouratelnému skeletu vyrobenému ze stejného materiálu jako rozpustné stehy.

Lešení pomohlo kontrolovat směr růstu vlasů a pomohlo kmenovým buňkám integrovat se do kůže.

“Náš nový protokol … překonává klíčové technologické výzvy, které udržely náš objev v reálném světě,” řekl Alexey Terskik z Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute v Kalifornii.

„Nyní máme robustní, vysoce řízenou metodu pro generování přirozeně vypadajících vlasů, které rostou kůží s použitím neomezeného zdroje lidských kožních papil buněk odvozených od iPSC.”

“Jedná se o kritický průlom ve vývoji buněčných terapií založených na buňkách a oblasti regenerativní medicíny.”

Vědci se nyní dívají na použití stejného procesu u lidí a říkají, že existuje „neomezená“ dodávka kmenových buněk, která může být odvozena z jednoduchého odběru krve.

Mužská plešatost muže postihuje asi 50% mužů starších 50 let, podle britské asociace dermatologů, s mnoha muži trpícími ztrátou vlasů z puberty.

Současné léčby zahrnují drogy minoxidil nebo finasteride, zatímco transplantace vlasů mohou stát kdekoli mezi £ 1,000 a £ 30,000.

(EveningStandard, ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru