Pokuta 901 000 eur za záchranu migrantov v Stredozemnom mori. Španielsko zaujme tvrdý postoj voči mimovládkam

Organizácia Spojených národov kritizovala, že Taliansko bude naďalej podnecovať ku „xenofóbnej klíme proti migrantom“ a kriminalizovať „humanitárne organizácie“.

Aj konanie voči lodi nemeckej NGO „Sea Watch“ a jej kapitánke Caroly Racketeovej, ktorá bez povolenia riadila loď s migrantami na palube do talianskych teritoriálnych vôd, viedlo k celoeurópskemu rozhorčeniu. Obrovská kritika zo strany médií a ľavicových politikov sa spustila na talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho po tom, ako došlo k zatknutiu Racketeovej.

Španielsko hrozí NGOs pokutou až do výšky 901 000 eur

Medzitým v Španielsku vládnuci socialisti hrozia mimovládnym organizáciám (NGOs) s ich „záchrannými loďami“ dokonca pokutou vo výške od 300 000 do 901 000 eur, uvádza „Heise Online“. Je zaujímavé, že v tejto krajine sa k tomu vznieslo len málo kritiky.

Podľa správy bola hrozba pokuty zaslaná mimovládnej organizácii „Open Arms“ v ten istý deň, keď bol Racketeová zatknutá v Taliansku. List bol tiež uverejnený na „Eldiario.es“.

 

Španielsko zakazuje pátracie a záchranné akcie

Španielska vláda očividne bránila viac ako štyri mesiace vyplávaniu lode „Open Arms“, ktorá už prepravila tisíce migrantov z líbyjského pobrežia do Španielska. Sociálni demokrati teraz hrozia mimovládnej organizácii masívnou pokutou, ak bude pokračovať vo svojich aktivitách v Stredozemnom mori.

Španielsko považuje za trestný čin nielen vniknutie do teritoriálnych vôd krajiny, rovnako ako Taliansko svojím dekrétom, ale okrem toho aj kompletne zakázalo pátracie a záchranné akcie.

Podľa „Heise Online“ sa v liste pre mimovládnu organizáciu (NGO) vysvetľuje, že: „Open Arms“ sa dopustí závažného porušenia práva, ak opäť začne záchranu migrantov.

„Nesmú sa vykonávať žiadne pátracie a záchranné opatrenia alebo iné operácie, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou k tomu vedú“, uvádza sa v liste.

Ak by súkromné ​​organizácie toto nariadenie ignorovali a naďalej pokračovali v prijímaní migrantov v Stredozemnom mori, je možné nariadiť spiatočnú cestu do Španielska a pozastaviť prevádzku lode NGO. Kapitánovi môže byť navyše odobratá aj jeho licencia v Španielsku.

(zdroj: hlavnespravy.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru