Japonská kosmická loď Hayabusa2 dokončila historické přistání na asteroidu

Ve středu večer provedla kosmická loď druhý přistávací manévr – nabrala důležité, nové vzorky, aby se vrátila na Zem.

Hayabusa2 byl vybaven prostorovým kanónem, který v dubnu vystřelil měděnou kulku na povrch Ryugu a odhalil část horniny podpovrchového povrchu asteroidu. Ryugu je obzvláště skalnatý, což znamená, že přistání je vysoce riziková záležitost.

Vědecká hodnota získávání vzorků pod povrchem je však považována za vysokou odměnu. Jako výsledek, japonská kosmická agentura JAXA, řídila intenzivní vyšetřování polohy pro přistání, zda to bylo bezpečné pro jeho kosmickou loď, aby mohla nabírat vzorek čerstvě-odkryté skály.

Mise je považována za velmi důležitou, protože vzorkování nedotčené podpovrchové skály by nám umožnilo lépe porozumět ranné sluneční soustavě. Kromě toho bude informovat o ambicích kosmické agentury cestovat a odebírat další asteroidy ve sluneční soustavě.

“Rádi bychom zahrnuli Merkur do Jupitera,” řekl Hitoshi Kuninaka, generální ředitel Japonského institutu kosmonautiky a kosmonautiky (ISAS) před misí. “Pro budoucí mise bude hrát velmi důležitou roli Hayabusa2, druhé přistání. Je to hlavní stěžejní bod a základní kámen.”

Během mise se Hayabusa2 pomalu přiblížila k Ryugu a jeho povrchu (odrebrala hrstku neuvěřitelných povrchových obrazů).

Aby se zajistilo bezpečné přistání, kosmická loď na začátku června odhodila na povrch odrazovou značku z výšky 9 stop, kterou používá k orientaci a autonomnímu sestupu – bez jakékoli ruční pomoci z řízení mise v Japonsku.

(CNET, ceskoaktualne.cz, foto: CNET)

Přejít nahoru