NASA loví smrtící asteroidy

Zákon z roku 2015 poskytl kosmické agentuře pět let, aby identifikoval 90% objektů v blízkosti země větší než 140 metrů v průměru, které by mohly zpustošit města, regiony a dokonce i civilizaci samotnou, kdyby měly dopad na planetu.

NASA tento termín nedodrží a vědci se domnívají, že doposud identifikovali přibližně třetinu asteroidů považovaných za hrozbu.

Výzkumníci z NASA Jet Propulsion Laboratory, vedeni hlavním vyšetřovatelem Amy Mainzerem vyvinuli návrh prostorového dalekohledu NEOCam, který by používal infračervené senzory k nalezení a měření objektů blízko Země.

Národní akademie věd vydala letos na jaře zprávu, že NEOCam by byl nejrychlejší způsob, jak splnit mandát pro lov asteroidů. NASA však projekt neschválí, aby zahájila vývoj.

“Program Planetary Defence v NASA v současné době nemá dostatečné finanční prostředky na schválení vývoje průzkumné mise NEO, která byla založena na projektu, jak bylo navrženo v projektu NEOCam,” řekl mluvčí NASA pre agenturu Quartz tento týden.

Agentura uvedla, že upřednostňuje financování pozemních dalekohledů, kteří hledají asteroidy, ačkoli zpráva NASA dospěla k závěru, že nesplní svůj mandát.

Agentura také financuje misi Double Asteroid Redirection Test (DART), která bude vyvíjat technologie potřebné k tomu, aby něco dělala s jakýmikoliv ohrožujícími objekty na Zemi.

Přesto agentura řekla, že infračervený dalekohled navržený pro NEOCam „by mohl být připraven na jakékoli budoucí úsilí o rozvoj letové mise.“

Vědci říkají, že NEOCam je zachycen ve hře „kosmického kuřete“ mezi kongresem a NASA. Manažeři NASA se zdráhají upřednostňovat planetární obranu před vědeckými misemi, zatímco Kongres má zatím k dispozici konkrétní finanční prostředky na průzkum asteroidů.

Zpráva NASA doporučila, aby „mise splňující cíle planetární obrany s vysokou prioritou nebyly povinny soutěžit s misemi, které splňují vědecké cíle vysoké priority“.

(Quartz, foto: NASA, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru