Mauritánský blogger odsouzen k trestu smrti za „rouhání“

V Mauritánii byl propuštěn bloger, který po odsouzení k smrti za rouhání vzbudil mezinárodní pozornost, uvedl jeho právník a skupina Reportéři bez hranic (RSF).

Cheikh Ould Mohamed Ould Mkhaitir, 36 let, byl v roce 2014 odsouzen k trestu smrti za “rouhání” na Facebooku o islámu, ale poté byl na základě odvolání uvězněn.

Zůstal ve vazbě, přestože již trest soud odložil – situace, která vyvolala sbor protestů právnických skupin.

“Byl propuštěn 30.7. do domácího vězení … ale není ve svém hnutí zcela volný,” řekl Mkhaitirův právník Fatimata Mbaye pro agenturu AFP.

Mkhaitir „již není v Nouakchottu“, mauritánském hlavním městě, řekl Mbaye, aniž by uvedl další podrobnosti.

Generální tajemník RSF Christophe Deloire prohlásil ve svém prohlášení: „Ulevilo sa nám, že byl konečně propuštěn poté, co byl zadržován více než pět a půl roku v téměř úplné izolaci.“

“Šlo len o příspěvek na sociální síti, a na základě toho byl vystaven hroznému utrpení, které porušovalo rozhodnutí vlastního soudního systému jeho země. Tento blogger byl frankofonní africký nejdéle držený občanský novinář,” řekl Deloire.

RSF sdílelo video na Twitteru oslavující Mkhaitirovo vydání.

Mkhaitirovo propuštění přišlo v posledních dnech předsednictví Mohameda Oulda Abdel Azize, který dříve tvrdil, že osvobození Mkhaitir by ohrozilo bloggera i veřejnost.

Rozsudek smrti

Mkhaitir byl odsouzen k smrti v prosinci 2014 poté, co napsal blog, který zpochybňoval rozhodnutí proroka Muhammada a jeho společníků během svatých válek v sedmém století.

Blogger, který patří k marginalizované kovářské komunitě, také zpochybnil použití náboženství k legitimizaci etnické a rasové diskriminace v Mauritánii.

Když byl odsouzen pak svych slov litoval a v listopadu 2017 vyzval odvolací soud, aby snížil trest na dvouleté vězení – rozhodnutí, které vyvolalo protesty v konzervativním saharském státě. Mauritánie od roku 1987 nevykonává trest smrti.

Právníci bloggerů uvedli, že měl být propuštěn okamžitě, protože už čtyři roky strávil za mřížemi, ale zůstal uvěznění.

20. června Abdel Aziz obhajoval Mkhaitirovo pokračující zadržování a prohlásil, že je to odůvodněno „jeho osobní bezpečí i zemí“.

“Víme, že z pohledu zákona by měl být propuštěn, ale z bezpečnostních důvodů nemůžeme ohrozit život více než čtyř milionů Mauritánců,” řekl.

V otevřeném dopisu zveřejněném krátce nato 10 skupin právníků, včetně RSF, vyzvalo Abdel Aziza, aby využil své poslední týdny v úřadu k ukončení „nezákonného zadržování“.

Abdel Aziz a náboženští vůdci pak zahájili proces „přípravy národního názoru“ na propuštění Mkhaitira, v jehož rámci znovu formálně litoval, na sociálních médiích.

Ve čtvrtek Abdel Aziz předá předsednictví Mohamedovi Ouldovi Cheikhovi Ghazouanimu, bývalému generálovi a blízkému spojenci, poté, co v úřadu vykonával maximálně dvě funkční období.

Ghazouani vyhrál prezidentské volby 22. června s 52 procenty hlasů, podle oficiálních čísel zpochybňovaných opozicí.

RSF uvedl, že případ Mkhaitiru bylo hlavní příčinou prudkého poklesu Mauritánie v indexu World Press Freedom Index.

Od roku 2016 Mauritánie v žebříčku klesla o 46 míst – pokles předstihl pouze Tanzanie – a v současné době je na 94. místě ze 180 zemí.

(Alijazeera, foto: Twiiter, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru