Krátke zprávy z domova: Odpad ze zahrádek nelze ukládat na veřejných plochách

„Dopouští se tak přestupku v rovině zakládání černé skládky. Peníze vynaložené na jejich odstranění by přitom město mohlo využít účelněji, na údržbu zeleně nebo na úklid,“ upozornil starosta Jaroslav Němec.

Jakmile na veřejnou plochu přinese odpad jeden člověk, na toto místo jej mnohdy začnou nosit i další občané. „Vzniká nevzhledné místo a kritika jde na vrub města. Odpad je následně odvezen, ale lidé jej sem často donesou znovu v přesvědčení, že město to řeší automaticky. Přitom každý občan Kroměříže může zdarma uložit odpad ze zahrádky na sběrném dvoře,“ dodal Martin Posolda z odboru služeb.

Město navíc dvakrát ročně zelený odpad ze soukromých zahrad sváží. Lidé ho mohou dát před dům v pytlích či krabicích, aby se dal dobře naložit. Termíny jsou známy dopředu, letos se svoz plánuje na 9. a 16. listopadu.

Více info zlinske novinky

Kraj vybral stavitele prvního úseku modernizované silnice

Jedním z důležitých krajských projektů v oblasti silniční infrastruktury je modernizace silnice z Třemošnice do Trhové Kamenice v délce 30 kilometrů s předpokládanou hodnotou půl miliardy korun.

Výběr stavitele prvního úseku z Vršova do Trhové Kamenice na svém pondělním jednání schválila Rada Pardubického kraje. Projekt je spolufinancován z Integrovaného regionálního operačního programu. Nejvýhodnější nabídka činí 148,6 milionů korun včetně DPH.

„Přípravě a realizaci celého třicetikilometrového úseku věnujeme velké úsilí, a to jak ve fázi podání žádosti v rámci 70. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu, tak v průběhu příprav jednotlivých úseků. O harmonogramu jednotlivých úseků, ale také zajištění objízdných tras jsem v minulosti jednal se starosty Trhové Kamenice, Seče, Třemošnice a Ronova nad Doubravou, ale také zaměstnavateli v regionu. Všichni vnímají potřebnost investice, kterou budeme i nadále velmi pečlivě dozorovat. Nejvýhodnější nabídka na první vysoutěžený úsek z Trhové Kamenice přes Horní Bradlo až do Vršova, který je dlouhý přes osm kilometrů, činí 148,6 milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Více info Pradubické novinky

Gotickému svícnu vdechla restaurátorka nový život

Doslova mravenčí prací je restaurování historických exponátů. Celou řadu jich má ve svých sbírkách i Severočeské muzeum v Liberci a ruce zkušených odborníků vdechují unikátním předmětům nový život.

Leckdy je to práce téměř detektivní, protože původní vzhled artefaktů obestírá tajemno a restaurátoři tak pomáhají jejich nový vzhled sami utvářet.

„Jsem velmi ráda, že se postupně daří sbírkový fond muzea restaurovat. Samozřejmě bychom potřebovali na restaurování mnohem více peněz, aby šly práce na velkém množství předmětů rychleji. Na druhou stranu, díky možnostem dotací na restaurování jsou nyní restaurátoři po celé republice zcela vytíženi a obtížně bychom hledali někoho, kdo má volnou kapacitu,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Více info Liberecké novinky

Auto není trezor

Na oznámení o vozidle značky Opel, které je zaparkované na ulici Českobratrská a má rozbité okno, vyjížděli v pondělí v ranních hodinách olomoučtí strážníci.

Hlídka na místě zjistila, že se jedná o okno u levých zadních dveří. Přes operační středisko byl kontaktován majitel vozidla a ten zjistil, že mu z vozidla byl odcizen neznámým pachatelem notebook, kamera a další cenné věci. Pro podezření ze spáchání trestného činu byla na místo přivolána Policie ČR, která si celou věc převzala k dalšímu řešení.

Městská policie Olomouc radí:

nenechávejte ve vozidle viditelně odložené osobní věci a cennosti (bundy, batohy, kabelky, elektroniku),

pokud už ve vozidle máte zabezpečovací zařízení, používejte jej,

nenechávejte uvnitř vozu technický průkaz ani náhradní klíče od vozu,

před odchodem od vozidla zkontrolujte, zda jste ho řádně uzamkli a zda jsou zavřena všechna okna.

Více info Olomoucký kraj

Strážníci z Poříčního útvaru městské policie opět pomáhali

Že v létě strážníci z Poříčního útvaru pražské městské policie skutečně nezahálí, potvrzuje další případ, který řešili.

Tentokrát pomáhali dostat na vodu z části potopený motorový člun. Vzhledem k náročnosti zákroku  požádali o pomoc kolegy z hasičského záchranného sboru.

V sobotu v šest večer oslovil hlídku strážníků z Poříčního útvaru městské policie jednačtyřicetiletý muž s tím, že se chtěl projet svým člunem, který kotví ve Smíchovském přístavišti na Císařské louce. Plavidlo den před tím přivezl z opravy a vyvázal ho na obvyklém místě. Když ale  teď  přišel ke kotvišti, k jeho překvapení byl člun z větší části pod vodou.

Více info Pražské novinky

 

Přejít nahoru