Neskutečné! Vědci vytvářejí albínské ještěrky

V příspěvku popisujícím průlom v úterním vydání časopisu Cell Press vědci uvedli, že nám to pomůže lépe porozumět problémům zraku u lidí s albinismem.

Výkonná technologie pro úpravu genů známá jako CRISPR vedla k velkým průlomům u myší, rostlin a lidí, ale dostat se ku plazům se ukázalo jako nemožné kvůli klíčovým reprodukčním rozdílům.

„Po nějakou dobu jsme se potýkali s tím, jak modifikovat plazivé genomy a manipulovat s geny u plazů. Uvízli jsme ve způsobu, jakým se provádí genová editace v hlavních modelových systémech,“ řekl Doug Menke, spoluautor článku, který popisoval práci v Cell Press v úterý.

Editace genu CRISPR se obvykle provádí na čerstvě oplodněných vejcích nebo jednobuněčných zygotoch, ale tuto techniku ​​je obtížné aplikovat na zvířata snášející vejce.

“Pokud se to pokusíte udělat po oplodnění, miliony buněk již dávno vyrostly a pokus o proniknutí do kožené pružné skořápky v této fázi může embryo zabít,” řekl Menke pro agenturu AFP.

Lidské aplikace

Ale proč se rozhodli ještěrky vyrobit z albínů?

Podle Menkeho, je prvním a nejzjevnějším důvodem, bylo prokázat, že jejich technika byla úspěšná: „Pokud uvidíme ještěrky od albínů, je opravdu zřejmé, že to fungovalo.“

Za druhé, vyřazení genu tyrosinázy, které vede k albinismu, není pro zvíře smrtelné.

“V lidském oku je struktura zvaná fovea, tento druh struktury podobné jámě, která je opravdu důležitá pro vidění s vysokou ostrostí, a u velkých zvířat použitá pro biomedicínský výzkum, jako jsou myši, to nemají,” řekl Menke.

“Chtěli jsme tedy vyvinout nový zvířecí model, který by studoval defekty fovea, a ukázalo se, že tito ještěrky potřebují vidění s vysokou ostrostí, protože když loví hmyz, mají v očích fovea.”

Tým tvrdí, že tato technika by mohla být použita také u ptáků, kteří byli v minulosti genově upraveni, ale využívali složitější procesy.

(zdroj: AFP, ČA, foto: Doug Menke)

Přejít nahoru