Restaurátoři v Jihlavě odkryli dvě barokní malby

Stalo se tak po té, co při rutinní práci při odstraňování omítek zedníci objevili výjimečný nález, a to v domě na ulici Matky Boží 12. Šlo o nástropní malby v klenbě krytého dvora. Následně nález byl konzultován s akademickým malířem Pavlem Procházkou a poté město Jihlava objednalo jejich restaurování. Po dokončení prací se na stropě objevily dvě krásné malby měsíce a slunce, obklopené oblaky.

Dle restaurátorského průzkumu jsou malby z období baroka v Jihlavě ojedinělým nálezem. Malby mají symbolizovat přání: „Dej Bůh štěstí tomu domu.“ Slunce podle názoru restaurátora představuje majitele domu a měsíc jeho manželku jako paní domu. Jak město Jihlava informuje ve své tiskové zprávě, Dům v ulici Matky Boží 12 je kulturní památkou zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky.

Restaurátorské práce proto musely být provedeny šetrně. Po náhodném nálezu maleb na klenbě domu byl proveden celoplošný odkryv nástropních maleb a doplnění chybějících omítek. Poté byla malba sjednocena retuší a doplněna rekonstrukcí a teď může těšit duši nejen obyvatele Jihlavy, ale i její návštěvníky.

(SCa, ČA, foto: město Jihlava)

Přejít nahoru